Banca Mondiala si-a propus sa mareasca valoarea imprumuturilor acordate tarilor sarace, pentru a compensa reducerea finantarilor private catre aceste economii, potrivit unui articol publicat de cotidianul financiar japonez Nikkei, citat de Reuters.

Creditorul international vrea sa dubleze valoarea creditelor pe termen lung acordate acestor tari, de la nivelul de 13,5 miliarde dolari din 2007, pentru a le ajuta sa se descurce in aceste vremuri de criza financiara, a relatat cotidianul in editia de sambata, potrivit NewsIn.

Decizia vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) - celalalt mare creditor international cu sediul in Washington creat in urma conferintei de la Bretton Woods din 1944 - a acordat recent ajutor unor tari grav lovite de criza, precum Islanda sau Ucraina.

Banca Mondiala va concentra aceste noi imprumuturi in aproximativ 10 tari sarace din Asia si Africa, printre care Ghana, Bangladesh si Cambodgia, in timp ce FMI tinteste in special economiile emergente, cu un grad de dezvoltare mediu, arata Nikkei.

Banca Mondiala va oferi imprumuturi pe termen lung, scadente dupa 15-20 de ani, la o dobanda apropiata de rata LIBOR calculata pe piata londoneza.

Institutia ia in considerare si acordarea unor credite de urgenta in aceste tari, potrivit cotidianului mentionat.