Estimarile privind inflatia si cresterea economica din tarile membre ale Uniunii Europene ar putea fi revizuite in jos in urmatoarea prognoza a economistilor Bancii Centrale Europene, ce va fi publicata in decembrie, a declarat un membru in consiliul executiv al BCE, citat de Reuters, potrivit NewsIn. "Ma astept la o revizuire in scadere a estimarilor de inflatie si crestere economica", a declarat Gertrude Tumpel-Gugerell, membru in consiliul executiv al BCE, intr-un interviu acordat publicatiei italiene Il Sole 24 Ore.

"Mentionez ca asteptarile inflationiste s-au atenuat si mai mult in ultimele saptamani", a adaugat ea.

Comentariile oficialului BCE sunt similare celor facute de alt membru al boardului BCE, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, care declara vineri ca BCE se asteapta ca inflatia sa se tempereze "mai rapid decat se prognozase anterior".

In 8 octombrie, BCE a micsorat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 3,75%, intr-o actiune concertata cu alte mari banci centrale, iar analistii se asteapta la o relaxare suplimentara a politicii monetare, in conditiile in care incetinirea cresterii economice a redus presiunea asupra inflatiei.

Gertrude Tumpel-Gugerell a mai spus, in interviul acordat Il Sole 24 Ore, ca este prea devreme pentru a cantari impactul recentelor interventiii guvernamentale in sprijinul bancilor asupra finantelor publice, dar a exclus orice suspendare a pactului de stabilitate european. "Obiectivul de a echilibra bugetele ramane in vigoare", a afirmat ea.

Oficialul BCE a adaugat ca trebuie fixat un termen pentru implementarea Zonei Unice de Plati Euro (SEPA) din UE, pentru a grabi punerea in aplicare a proiectului. "Avem cu siguranta nevoie sa stabilim o data de la care SEPA va fi singurul sistem disponibil pentru plati bancare in Europa", a mentionat Tumpel-Gugerell. "Cand SEPA va fi singurul sistem in functiune, comisioanele bancare vor scadea, ceea ce va fi in avantajul clientilor", a adaugat ea.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana sustin ca SEPA va stimula competitia si va cobori preturile pentru consumatori. insa pentru banci, SEPA inseamna investitii uriase pentru a-si face compatibile sistemele de plati.