Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat ca in urmatoarele zile va fi acordat Ungariei un ajutor financiar substantial. Intr-un comunicat dat publicitatii si preluat de agentia France Presse, se arata ca "FMI si autoritatile ungare, in stransa legatura cu Uniunea Europeana au ajuns la un acord in linii mari asupra unui ansamblu de masuri care vor reda increderea, vor sprijini stabilitatea pe termen scurt a economiei ungare si vor ameliora cresterea economica pe termen lung".

Acest anunt a fost facut la cateva ore dupa ce FMI precizase ca imprumuta Ucraina cu 16,5 miliarde de dolari. FMI a cerut, in schimb, autoritatilor de la Kiev sa puna capat disputelor politice care ar putea inrautati situatia economica a tarii.

Ungaria devine, astfel, a patra tara care beneficiaza de un ajutor din partea Fondului Monetar International, dupa Ucraina, Georgia si Islanda.

In urma cu doua saptamani, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a salutat oferta de sustinere formulata de FMI si UE pentru a ajuta tara sa sa faca fata crizei financiare.

Uniunea Europeana a propus sa acorde pana la cinci miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) bancii centrale ungare (MNB) pentru a-i permite sa salveze bancile din tara. Ungaria este prima tara, membra a Uniunii Europene, care cere ajutorul FMI pentru iesirea din criza.