Mitsubishi UFJ Financial Group a anuntat luni ca va proceda la o majorare de capital de pana la 990 miliarde yeni (8 miliarde de euro) pentru a face fata efectelor crizei financiare mondiale, dar si pe fondul recentelor achizitii derulate de cea mai mare banca japoneza, anunta AFP.

Mitsubishi UFJ va emite actiuni preferentiale destinate investitorilor institutionali in valoare de 390 miliarde si actiuni ordinare in valoare de pana la 600 miliarde yeni, a precizat banca, intr-un comunicat difuzat la cateva ore dupa ce dezmintise o potentiala majorare de capital.

Emisiunea de actiuni ordinare se va derula in intervalul 4 noiembrie 2008 - 3 noiembrie 2009. Actiunile preferentiale vor fi emise in cursul lunii noiembrie 2008, precizeaza banca, fara a face nicio referire la potentialii cumparatori.

Actiunile bancii au cazut cu 14,64% luni, pe bursa din Tokyo, dupa ce mai multe cotidiene japoneze anuntasera, in cursul week-end-ului, o posibila majorare de capital.

Spre deosebire de alte mari banci japoneze, Mitsubishi UFJ a fost relativ ferita, pana in acest moment, de efectele crizei financiare internationale. Dar degringolada care a cuprins bursele internationale in ultimele saptamani a devalorizat portofoliul de actiuni al bancii si a antrenat o scadere a coeficientului de rentabilitate.

In plus, Mitsubishi UFJ a deblocat recent 7,3 miliarde de euro pentru a cumpara o participatiune de 21% in banca americana de afaceri Morgan Stanley, 1,2 miliarde euro pentru a prelua controlul asupra Acom, cea mai mare societate japoneza de credite pentru consum, la care se adauga alte 2,8 miliarde euro pentru cumpararea bancii americane UnionBanCal.

Potrivit Nikkei, grupul va rata complet obiectivele financiare pentru primul semestru al anului 2008-2009 si va anunta un profit net de circa 100 miliarde de yeni (770 milioane euro), desi viza un beneficiu net de 270 miliarde yeni. Mitsubishi UFJ a dezmintit aceste informatii.

Potrivit cotidianului economic Nikkei, celelalte doua banci mari japoneze, Mizuho Financial Group si Sumitomo Mitsui Financial Group, vor recurge si ele la majorari de capital.