Anul urmator va fi pentru economia rusa cel mai greu din ultimul deceniu: ritmurile de crestere se vor reduce pana la 5%, iar, in cel mai nefericit dintre scenarii, vor scadea cheltuielie si consumul, afirma participantii la o prognoza solicitata de cotidianul Vedomosti.

“Nu-mi place sa schimb prognozele la fiecare saptamana”, a declarat economistul sef al Troika dialog, Evgheni Gavrilenkov, adaugand: "cum va fi 2009 depinde in mare masura de situatia de pe pietele globale".

Criza financiara continua sa ramana in faza ei acuta, iar scenariile negative s-ar putea dovedi, peste numai cateva zile, exagerat de optimiste, a adaugat economistul Uralsib, Vladimir Tihomirov.

Daca nu ar fi intervenit criza mondiala, economia rusa ar fi inregistrat un ritm de crestere in 2008 de 7,5%, pentru a se reduce la 7% in 2009, scriu analistii Goldman Sachs; acum insa nu este exclusa prabusirea indicilor pana la zero. Gavrilenko este, totusi, de parere ca, in cazul in care criza de incredere va dura, iar sistemul de creditare nu se va urni din loc, cresterea se va reduce pana la 2-3%, ba poate chiar cobori pe minus.

Dupa crahul din 1998, in primii 10 ani cea mai mica urcare a PIB a fost inregistrata in 2002. “Un business-ciclu standard dureaza 7-11 ani, iar acum suntem in al 11-lea an – ne apropiem de fundul sacului, unde vom ajunge in 2009”, crede Kirill Tremasov, de la Banca Moscovei. Se modifica principalele doua conditii ale bunastarii: in locul fluxului de capital va fi un reflux curat si o reducere a preturilor la petrol dupa sapte ani de crestere. Retragerea de capital poate atinge 100 miliarde dolari, admite Tremasov.

Aceasta este latura inversa a liberalizarii miscarii de capital, constata economistul Deutsche Bank, Jaroslav Lisovolik, care prognozeaza o plecare de capital de numai 30-40 miliarde dolari.