Noua mari banci americane vor primi in aceasta saptamana 125 miliarde de dolari din partea guvernului Statelor Unite, a declarat un oficial al Trezoreriei citat de AFP. De asemenea, Trezoreria ar putea interveni si pentru a ajuta asiguratorii care se confrunta cu dificultati.

David Nason, secretar adjunct in cadrul Trezoreriei americane, a declarat televiziunii CNBC ca intelegerile cu cele noua institutii au fost incheiate duminica noapte, astfel incat cele noua banci vor putea beneficia de fonduri la inceputul acestei saptamani. Statele Unite ale Americii vor lua in considerare si cererile de ajutor din partea asiguratorilor afectati de criza financiara, a mai spus acesta.

"Este un lucru pe care trebuie sa-l luam in considerare", a declarat Nason, la televiziunea CNBC, raspunzand intrebarii unui ziarist care s-a interesat daca grupurile de asigurari si alte entitati non-bancare ar putea beneficia de programul de rascumparare de active riscante pe care Trezoreria il pune in practica.

"Ne-am concentrat pe banci din motive de stabilitate financiara si pentru ca bancile furnizeaza creditul in economie. Am inceput cu bancile, dar exista numeroase alte industrii care ne spun ca au nevoie de ajutorul statului si le vom asculta cererile", a spus oficialul american.

Cele noua banci vor primi jumatate din cele 250 miliarde de dolari pe care guvernul ii investeste in banci, ca parte a planului de salvare a sistemului financiar. Fondurile ramase vor fi directionate catre banci mai mici.

Bancile care vor primi fonduri de la stat sunt Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street si Merrill Lynch, care va fi preluata in curand de Bank of America.