O noua reducere a dobanzii de politica monetara este posibila in cadrul urmatoarei reuniuni a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a declarat luni, la Madrid, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

"Cred ca este posibil ca, la urmatoarea reuniune din 6 noiembrie, consiliul guvernatorilor sa reduca inca o data dobanda de politica monetara", in conditiile in care presiunile inflationiste s-au diminuat, a comentat Trichet, citat de AFP.

Presedintele BCE a subliniat insa ca o reducere a dobanzii "este o posibilitate, dar nu si o certitudine".

Intrebat asupra nivelului la care ar putea fi redusa dobanda, Trichet a precizat ca a fost "extrem de generos" anuntand aceasta posibilitate, refuzand sa avanseze vreo cifra.

BCE a decis, in 8 octombrie, sa reduca principala dobanda la 3,75%, fata de nivelul precedent de 4,25%, in cadrul unei actiuni concertate a mai multor banci centrale.

Banca pare decisa sa continue reducerea ratei dobanzii de politica monetara in fata degradarii rapide a mediului economic din Zona Euro, care pune in umbra ingrijorarile privind reaprinderea inflatiei.

"Nu s-a modificat nimic in ceea ce priveste obiectivul nostru principal, stabilitatea preturilor pe termen mediu", a declarat saptamana trecuta Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in directoratul bancii centrale, dar BCE "se afla in pozitia de a reduce dobanda fara sa creasca riscurile inflationiste pe termen mediu".