Arbitrul pietei financiare din Austria a interzis luni, pentru o luna, vanzarea in lipsa a actiunilor a doua mari banci, Erste si Raiffeisen International, si a doua companii mari de asigurari, Uniqa si VIG, pentru a le ajuta sa reziste la presiunile de pe piata, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Vanzarea in marja (short selling) reprezinta vanzarea de actiuni imprumutate de investitori de la brokeri, pentru a fi cumparate ulterior, la un pret mai mic.

Erste Group Bank AG, Raiffeisen International Bank Holding AG si companiile de asigurari Uniqa si Vienna Insurance Group vor face obiectul restrictiei de luni pana in 28 noiembrie, potrivit unui comunicat al arbitrului austriac al pietei financiare, FMA.

Institutia a luat decizia la o saptamana dupa ce Parlamentul a adoptat un pachet de 100 miliarde euro (137 miliarde dolari), care permite Guvernului sa ia masuri extraordinare pentru stabilizarea economiei, in contextul crizei mondiale a creditelor, ce determina deprecierea actiunilor de pe pietele de capital.

Toate cele patru companii sunt prezente si pe piata romaneasca.