Doua publicatii internationale, International Herald Tribune si Neue Zurcher Zeitung, au vehiculat luni informatia ca Romania si alte state central si est-europene ar fi in discutii sau s-ar pregati de negocieri cu FMI asupra unor posibile imprumuturi. Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, Mugur Stet, a declarat luni seara la Realitatea TV ca BNR, forul indreptatit sa poarte astfel de discutii, "nu face asa ceva".

In cazul in care ar fi negocieri cu FMI, "acest lucru l-ar face Banca Nationala, iar noi nu facem asa ceva. (...) Asistam iarasi la o confuzie de imagine globala (...) suntem la pachet toata regiunea", a afirmat Mugur Stet la Realitatea TV, intrebat in legatura cu informatiile vehiculate de Neue Zurcher Zeitung. Publicatia elvetiana mentioneaza, intr-un articol, ca Bulgaria, Lituania, Romania si Serbia s-ar afla in discutii cu FMI, dupa ce Ungaria, Ucraina, Islanda si Belarus au apelat deja la acest for.

Iar International Herald Tribune preia un material Associated Press in care este citat Neil Shearing, specialist in pietele emergente din Europa la Capital Economics, potrivit caruia Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea primi sprijin FMI, in special daca aceste state continua sa-si consume rezervele valutare platind pentru importuri sau pentru a-si sustine monedele nationale. Potrivit lui Shearing, "FMI abia a inceput sa lucreze in Europa emergenta".

FMI neaga discutiile cu Romania

FMI a anuntat ca nu a avut discutii cu Romania privind acordarea unui sprijin financiar, desi pastreaza dialogul strans cu oficialii de la Bucuresti in legatura cu politicile economice.

FMI a evaluat, impreuna cu autoritatile de la Bucuresti, efectele crizei globale asupra economiei Romaniei.

Reprezentantii Fondului considera ca problemele economiilor dezvoltate vor avea implicatii profunde pe pietele emergente, inclusiv in Romania, iar autoritatile trebuie sa raspunda prin politici fiscale si salariale solide, adaptate in mod realist la mediul economic dificil.

FMI apreciaza ca decizia Standard&Poor's (S&P) de a retrograda ratingul Romaniei sub categoria investment grade va reduce si mai mult increderea investitorilor.