Fondul Monetar International recomanda Romaniei reanalizarea legii privind majorareacu 50% a salariilor cadrelor didactice, motivand ca impactul acestei masuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei romanesti si stabilitatea macroeconomica.

"Autoritatile din tarile emergente trebuie sa transmita un semnal puternic pietelor, prin politici fiscale si salariale adaptate in mod realist la mediul economic international extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al FMI, remis HotNews.ro.

Controversata lege a fost promulgata vineri de seful statului, insa Guvernul urmeaza sa ia, in sedinta de marti, o decizie privind modalitatea in care poate bloca aplicarea acestei legi.

"Majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va avea un impact redus asupra bugetului Romaniei in anul 2008, insa va creste la peste 0,75% din produsul intern brut in anul 2009", se arata in comunicatul Fondului Monetar International. FMI mai estimeza ca, in cazul in care majorarea de 50% va fi extinsa la intreg sectorul bugetar, impactul ar urma sa fie de peste 4% din PIB.

FMI mai atrage atentia ca majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice ar determina cereri similare si din partea angajatilor din alte sectoare, ceea ce ar duce la o crestere substantiala a ratei inflatiei, mai ales ca salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decat cel din sectorul privat.