Guvernul de la Budapesta va revizui proiectul de buget pe 2009 pentru a include posibilele efecte ale unei recesiuni care ar putea sa afecteze economia Ungariei, a anuntat marti ministrul maghiar de finante, in timp ce piata economica a tarii, subrezita de criza, s-a mai temperat, in asteptarea ajutorului financiar promis de FMI, relateaza Reuters.

Mai devreme, in cursul acestei luni, guvernul a retras din Parlament planul de buget initial, in conditiile in care criza economica mondiala a impus o reevaluare a previziunilor.

Proiectul revizuit tinteste un deficit bugetar de 2,9% din PIB pentru anul viitor, presupunand o crestere economica de 1,2%, mult sub estimarile precedente de 3%.

Cu toate acestea, Veres a declarat marti ca pana si proiectul revizuit se poate dovedi "prea optimist", dar guvernul a pregatit si alte scenarii alternative pentru a-si permite o crestere economica mai slaba sau chiar o recesiune pentru anul viitor. "In urma schimbarilor ce au avut loc in economia globala, guvernul Ungariei a considerat util sa ia in calcul cel mai pesimist scenariu pentru 2009", a spus Veres.

Veres a precizat ca guvernul ungar nu intentioneaza sa prezinte un nou buget Parlamentului, dar il va modifica, cu amendamente, la dezbaterea acestuia in plen.

Ungaria este unul dintre statele UE cele mai lovite de criza financiara globala. Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominiqe Strauss-Kahn, a anuntat recent ca institutia va acorda, in urmatoarele zile, un "ajutor financiar substantial" Ungariei.

Uniunea Europeana a propus sa acorde pana la cinci miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) bancii centrale ungare (MNB) pentru a-i permite sa salveze bancile din tara. Ungaria este prima tara, membra a Uniunii Europene, care cere ajutorul FMI pentru iesirea din criza.