Romania este una dintre tarile vulnerabile in fata crizei economice globale, arata o prognoza Stratfor. Potrivit acestei prognoze, desi indicatorii sai macroeconomici sint mai buni decit cei ai Ungariei, Romania are o problema majora cu productia industriala, cele mai multe unitati de productie fiind detinute de companii straine atinse deja de criza.

Bucurestiul ar putea recurge la un imprumut de la FMI

Intr-o analiza separata, publicata dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.

Romania se va confrunta cu grave atacuri speculative impotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la cresterea ratelor bancare, ceea ce va pune populatia in mare dificultate.

Mai mult, Stratfor sustine ca Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la FMI, desi oficialii romani au respins in repetate rinduri aceasta posibilitate.

Analiza Stratfor prevede ca in cel de-al patrulea trimestru numeroase tari isi vor reevalua avantajele si dezavantajele pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce. Tarile care doresc sa adere la zona euro isi vor redefini si ele prioritatile. Tarile europene isi vor regandi si bugetele, reducand fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate si mai aprofundata.

Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.

Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit si "CIA-ul din umbra", arata in raportul sau pentru trimestrul al patrulea al acestui an ca Europa, care are un sistem bancar cu deficiente profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize pana la sfarsitul anului 2009.

Romania este considerata de Stratfor una dintre tarile cele mai vulnerabile state, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia si Serbia. Franta si Italia sunt la randul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situatia datorita dimensiunii economiei lor.

Rusia isi va mari influenta

Reducerile bugetare si lipsa de bani vin intr-o perioada critica: in timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregateste sa ridice preturile.

Rusia nu poate fi exclusa din ecuatie. "Europa este dezbinata din punct de vedere economic si din cauza faptului ca, in paralel cu criza financiara, Rusia a facut anumite miscari strategice in sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost miscat abil pe piata financiara europeana pentru a influenta insitutiile financiare din anumite tari strategice", se arata in raportul Stratfor.

In plus, Rusia se afla in negocieri cu numeroase tari din Europa Centrala si de Est pentru a stabili pretul si cantitatea resurselor energetice de anul viitor. Moscova a avertizat majoritatea tarilor sa se pregateasca pentru o crestere vertiginoasa a preturilor.

"Acesta situatie pozitioneaza Moscova pe o pozitie de forta din care poate negocia cu tarile care au nevoie de preturi scazute la energie pe timpul acestei crize financiare", conchid analistii de la Strategic Forecasting.

Statele Unite au dezlantuit criza, dar ea se amplifica in Europa si Asia

"Radacinile crizei financiare se afla in SUA, dar cu trecerea timpului va deveni evident ca aceasta criza evolueaza si se va extinde in intreaga lume, unde impactul va fi mai dur, iar tarile vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-si reveni", prognozeaza expertii.

In Statele Unite sistemul incepe sa se refaca deja, apreciaza Stratfor, intrucat au fost luate masuri de rectificare, chiar daca lucrurile pot merge gresit si probabil ca o recesiune este inevitabila.

Pe de alta parte insa, in Europa, lipsa de lichiditati a declansat o profunda criza bancara.

"In Europa, remedierea situatiei incepe abia acum, problemele sunt abia identificate si foarte putin evaluate. Recesiunea americana se va incheia probabil pana la sfarsitul anului, dar in Europa aceasta se va intinde pana spre sfarsitul lui 2009. In Asia de Est, unde nu sunt probleme nici cu lichiditatea sau cu bancile, ci se inregistreaza o scadere a cererii de export, recuperarea nu poate incepe pana cand Vestul nu isi revine si va reincepe sa ceara bunuri asiatice en gross. Statele Unite au dezlantuit criza, dar ea se amplifica in Europa si Asia", puncteaza expertii din SUA.

Interesele SUA sunt acum reduse la minim: "In mijlocul alegerilor prezidentiale, care determina o administratie stagnanta, Washingtonul - cu problemele recesiunii si ale stabilizarii Irakului - se afla intr-un punct mort. Nu are nici capacitatea si nici interesul sa acorde atentie decat celor mai importante subiecte. Primul loc pe lista prioritatilor este ocupat de recesiune, pe locul al doilea loc se afla Irakul", se arata in documentul Stratfor.

Locul al treilea pe lista preocuparilor SUA este ocupat de ascensiunea Rusiei. In trimetrul al treilea al anului, Rusia a dovedit ca este inca capabila - din punct de vedere militar si politic- de a invada un vecin, Georgia.

Rusia nu este imuna la criza financiara globala, dar este mult mai bine pregatita decat majoritatea statelor. Chiar si dupa ce a existat un export masiv de capital, Rusia are in continuare rezerve care depasesc 700 de miliarde de dolari si un consistent surplus bugetar, sustine Stratfor. Rusia va folosi acest moment pentru a crea cat mai multe probleme Statelor Unite.

"Planurile Rusiei sunt deja puse in actiune pentru America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, exact in aceasta ordine. Si pentru a mentine presiunea, este de asteptat ca Rusia sa faca o mutare - mai mult politica si economica decat militara - in Ucraina", sustin analistii.

In contextul crizei financiare - care loveste Europa mai puternic ca Statele Unite - si al situatiei in care se afla SUA, sansele Rusiei de a-si extinde influenta sunt foarte ridicate, estimeaza Stratfor.

Europa are un sistem bancar bolnav

Spre deosebire de SUA, Europa are numeroase sectoare ale sistemului bancar destul de bolnave. Bancile din Austria, Suedia si Italia s-au supraexpus in Europa Centrala, care acum sufera din cauza prea multor credite", subliniaza Strafor.

Bancile germane care au creditat corporatii au ramas cu prejudicii si mai mari decat au generat practicile subprime din SUA. Bancile din Irlanda si din Spania se confrunta cu probleme cauzate de subprime mult mai grave decat bancile americane, avand in vederea dimensiunea economiei. Lista poate continua la nesfarsit, se atrage atentia in analiza.

"Asadar, in timp ce SUA se confrunta cu o criza de lichiditati care poate fi rezolvata 'relativ' simplu, in Europa criza de lichiditati a dezvaluit o criza mai profunda - cea a unui sistem bancar bolnav. Pentru a reface sistemul bancar, Europa are nevoie de mai mult de un an", estimeaza expertii americani .

Mai mult, acestia considera ca actuala criza financiara va zgudui profund economia Europei, pentru ca fiecare stat se zbate pe cont propriu, iar o strategie unitara paneuropeana se lasa asteptata.

"Un plan la nivel UE este pur si simplu imposibil, intrucat nu exista nicio institutie capabila sa aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este in primul rand interesat de sine insusi", sustin analistii Stratfor.