Federal Reserve din SUA a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,50%, pana la 1%, pentru a impiedica transformarea crizei financiare din SUA in recesiune economica transmite CNN.

Economistii au anticipat masura Fed de scadere a dobanzii cheie, iar pietele de capital din SUA si Europa au inregistrat cresteri semnificative in asteptarea deciziei. Actuala valoare de 1% este cea mai redusa rata a dobanzii din iunie 2004.

Fed a redus dobanda cheie de la 5,25% la 1,5% prin noua decizii adoptate in ultimele 13 luni, pentru a contrabalansa efectele crizei creditelor, care a inceput cu prabusirea pietei imprumuturilor ipotecare din SUA si s-a raspandit la nivel mondial.

In ultimele trei zile tari precum Israelul, Slovacia, Norvegia, China au redus dobanda de referinta, in vederea sustinerii cresterii economice pe fondul actualei crize economice. Si Banca Centrala Europeana a coborat dobanda cheie la 3,75% in data de 8 octombrie, in cadrul unei actiuni concertate cu alte mari banci centrale, in contextul problemelor de pe pietele de capital si inaspririi creditarii.

Bursele americane trec pe rosu dupa ce Fed a scazut dobanda cheie

Bursa de la New York a trecut miercuri pe rosu, indicele Dow Jones scazand cu 0,14%, dupa decizia bancii centrale americane de a cobori dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 1,0%, relateaza AFP.

Inainte de coborarea dobanzii, indicele era pe verde. Indicele Standard & Poor's 500 pierdea 0,15%, la 939,11 puncte.

In schimb, indicele Nasdaq, dominat de titluri din sectorul tehnologic, era in crestere cu 0,52%, la 1.657,98 puncte.