Ponderea contribuabililor care isi platesc la timp obligatiile la stat a crescut la aproximativ 90% in acest an, de la 66% in 2005, a declarat joi Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de NewsIn. El a mai aratat ca, in prezent, 8-10% din contribuabili fac evaziune fiscala.

"La nivelul lui 2005, conformarea voluntara la plata era de 66%. Prin urmare, aveam costuri foarte mari pentru restul de 32-34% din contribuabili, pentru care trebuia sa facem eforturi de colectare silita", a declarat Chitoiu.

Spre comparatie, el a dat exemplul Spaniei, unde conformarea voluntara la plata este de 98%, iar administratia fiscala a acestui stat se afla, potrivit lui Chitoiu, pe locul al treilea in lume ca eficienta.

Pentru a reduce costurile atasate colectarii silite, ANAF a introdus si sistemul colectarii online a impozitelor, dar a ararat ca, desi acesta a fost implementat cu aproximativ un an si jumatate in urma, in prezent doar 2% dintre contribuabili depun online declaratiile fiscale.

Dintre taxele si impozitele platite, Chitoiu a aratat ca, pe zona accizelor, tentatia de a face evaziune fiscala este foarte mare din cauza ponderii ridicate a acestui tip de impunere in pretul produsului.

"Daca avem 70% acciza din valoarea produsului si, adaugand toate obligatiile, ajungem la 80-85%, tentatia de a face evaziune fiscala este foarte mare si aceasta zona reprezinta un obiectiv major stabilit pentru toate zonele de control administrativ", a mai spus seful ANAF.