Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 10,25%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Reprezentantii BNR sunt de parere ca riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, in special a celor legate de politica de venituri si de majorarea cheltuielilor bugetare se mentin ridicate, in conditiile unui grad sporit de incertitudine referitoare la efectele crizei financiare globale. In acest context, sunt necesare pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare dar si un sprijin consistent din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice.

Cresterile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si masurile prudentiale adoptate de-a lungul timpului de catre BNR au asigurat conditiile pentru o moderare ordonata a dinamicii creditului neguvernamental.

Cu toate acestea, rata anuala a inflatiei va ramane in urmatoarea perioada peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008.

Rata rezervei minime obligatorii pentru depozitele in lei a fost redusa la 18%

Consiliul de Administratie al BNR a mai decis, in sedinta de joi, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei constituite la bancile comerciale de la 20% la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie.

Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit a fost mentinuta la nivelul actual, de 40%.

Potrivit BNR, aceasta decizie vizeaza in principal imbunatatirea gestiunii lichiditatii de pe piata monetara interbancara, inclusiv in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala, in scopul asigurarii unei finantari sustenabile a economiei. BNR va continua gestionarea lichiditatii in vederea asigurarii unei functionari adecvate a pietei interbancare.

Florian Libocor: Reducere a rezervelor minime obligatorii poate fi interpretata ca un semnal pozitiv in ceea ce priveste asteptarile favorabile pe dezinflatie

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca "pe masura ce pozitia BNR de creditor net fata de sistemul bancar, situatie de altfel normala pentru o banca centrala, va deveni mult mai accentuata, ne putem astepta la noi reduceri de rezerva minima obligatorie in lei. In momentul acesta, este o perioada de tranzitie de la debitor net la creditor net pentru BNR, pozitia de creditor net fiind din ce in ce mai prezenta".

"Desi inregistram deja un proces de normalizare in piata monetara, sumele eliberate in piata (circa doua miliarde de lei) vor contribui fara indoiala la normalizarea dobanzilor din piata monetara si fluidizarea si functionarea normala a pietei monetare", a mai spus Ionut Dumitru.

"Inainte de toate cred ca reducerea ratei rezervelor minime obligatorii tinteste doar in plan secundar asigurarea unui surplus de lichiditate in piata. Cred asta deoarece, pe de o parte, perioada de aplicare este 24 noiembrie-23 decembrie 2008, iar pe de alta parte asa-zisa penurie de lichiditate este in fapt expresia lipsei de incredere din sistem si nu lipsa efectiva a lichiditatii. In cazul in care o institutie de credit are nevoie de lichiditati poate apela la autoritatea monetara, la facilitatea Lombard, la un cost de 14,5% inainte de a accepta costuri mult mai mari", ne-a declarat Florian Libocor, economist sef al BRD.

"Cred ca decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii poate fi interpretata ca fiind un semnal pozitiv al autoritatii monetare in ceea ce priveste asteptarile favorabile pe dezinflatie. Astfel, in locul unei reduceri de dobanda, autoritatea monetara decide sa confirme asteptarile privind mentinerea procesului de dezinflatie prin reducerea rezervelor minime obligatorii", a completat acesta.

Florian Libocor este de parere ca, in masura in care contextul economic o va permite, este posibil, insa putin probabil, sa vedem si alte decizii de acest fel mai devreme de a doua parte a anului viitor. "Decizia autoritatii monetare ar putea fi un prim pas inspre stabilizarea pietelor monetara si valutara. Astfel, un prim efect ar putea fi temperarea dobanzilor", a precizat economistul sef al BRD.

Procesul de dezinflatie continua

BNR arata ca cele mai recente evolutii macroeconomice releva continuarea procesului de dezinflatie si mentinerea pentru anul 2008 a unui ritm inalt al cresterii economice, sustinut atat de expansiunea investitiilor cat si de cea a consumului. In acelasi timp, intensificarea crizei financiare de pe pietele internationale a determinat accentuarea incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale si implicatiile acestora asupra economiei Romaniei.

Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 7,3% in luna septembrie fata de 8,02% in luna august, dupa varful de 9,04% atins in iulie. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si al taxei pe viciu – a coborat de asemenea la 6,7% in luna septembrie fata de 7,4% in august.

Aceste evolutii au avut loc in contextul cresterii restrictivitatii conditiilor monetare reale, precum si prin manifestarea unui efect de baza favorabil in privinta preturilor unor produse agroalimentare.

De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat in data de 3 noiembrie 2008.

Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobanda de politica monetara, in fiecare sedinta care a avut loc din octombrie 2007 pana in iulie 2008. Dobanda cheie a ajuns, astfel, de la 7%, in octombrie 2007, la 10,25%. Dobanda cheie a urcat astfel la cel mai ridicat nivel incepand din august 2005, cand s-a situat la 12,5%.

Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.

In primavara, BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%. Desi a majorat prognoza, BNR a mentinut tinta de inflatie pentru 2008 la 3,8% plus minus un punct procentual, guvernatorul Mugur Isarescu declarand ca, in acest fel, BNR arata ca este hotarata sa combata inflatia.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii pentru depozitele si creditele in lei oferite de bancile comerciale.