Traim vremuri de haos economic. Banci, case, slujbe si afaceri sunt confruntate cu riscuri enorme. Si totusi, in mod curios, singurul lucru care pare a ramane stabil este dolarul - simbolul puterii si dominatiei americane, perceput adesea, in timpuri de criza, drept un refugiu sigur.

Si totusi, o serie de experti sustin ca actuala criza financiara va marca, pe termen lung, un punct de cotitura in ceea ce priveste suprematia bancnotei verzi in finantele mondiale, scrie profesorul Ngaire Woods, analist la BBC Radio 4.

(Articolul aici)

"Cred ca actuala criza financiara va grabi momentul in care dolarul american isi va pierde suprematia de valuta mondiala", crede Avinash Persaud, presedintele Intelligence Capital Limited.

"Pentru prima oara in istorie, vedem ca, in pietele financiare, greselile guvernului american costa bani".

Privilegiul exorbitant

"Pentru guvernul american nu exista conceptul de a te intinde mai mult decat ti-e plapuma. In conditiile in care intreaga lume cere dolari, tot ceea ce Statele Unite trebuie sa faca este sa tipareasca bancnote verzi", spune profesorul Ngaire Woods.

"Pentru guvernul american nu exista conceptul de a te intinde mai mult decat ti-e plapuma. In conditiile in care intreaga lume cere dolari, tot ceea ce Statele Unite trebuie sa faca este sa tipareasca bancnote verzi"

Prof. Ngaire Woods

Pierderea statutului de valuta mondiala de referinta ar insemna insa, pentru Statele Unite, sfarsitul unui urias bonus de care americanii s-au bucurat pana in prezent - abilitatea de a scrie cecuri pe care nimeni, niciodata nu le va incasa.

Acest privilegiu permite actiuni pe care niciun alt guvern nu si le poate imagina - o putere pe care rivalii Americii o denunta drept un "privilegiu exorbitant".

La inceputul anilor '70, secretarul Trezoreriei a transmis un mesaj brutal intregii lumi - Dolarul "este moneda noastra si problema voastra".

Sovaiala Euro

De la acel moment, Europa si-a creat propria moneda, euro, care a inceput usor sa joace un rol global.

Pe masura ce s-a apreciat in fata dolarului, a inceput sa puna sub semnul intrebarii suprematia bancnotei verzi. Chiar si supermodelele din industria modei New York-eze au inceput sa solicite contracte in euro.

Dar europenii sunt departe de momentul in care moneda batranului continent va deveni valuta de referinta a intregii lumi, in conditiile in care "ambitiile Europei sunt mult mai limitate decat cele ale Statelor Unite", spune bancherul David Marsh.

China si puterea de a submina dolarul

China are un interes enorm in ceea ce priveste evolutia dolarului, dupa ce a acumulat o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari multumita boom-ului exporturilor din ultimii ani.

Fabrica lumii are, astfel, un interes major in mentinerea unui dolar puternic. Dar ii ofera si puterea de a submina moneda americana, daca decide sa-si schimbe valuta de referinta.

Acest potential a fost denumit de un fost secretar al Trezoreriei "balanta terorii financiare".

"Este un fel de control reciproc. Sper ca toata lumea va privi cu respect putea financiara a celeilate parti, dar sper, totodata, ca o astfel de putere distructiva nu va fi dezlantuita vreodata", spune expertul in stiinte politice Barry Eichengreen.

Dolarul devine problema SUA

In acest fel, este evidenta necesitatea unui nou tip de diplomatie economica a Statelor Unite, in principal in ceea ce priveste statele din Golf - care nu doar detin extrem de multi dolari, dar isi vand aurul negru in "petrodolari".

Guvernul american este divizat in fata acestei probleme. Statele care detin cantitati mari de dolari cer o bancnota verde puternica, dar o valorizare a dolarului este de rau augur pentru exportatorii americani.

Un dolar puternic face ca fiecare masina sau computer exportat sa devina mai scumpe. Aceasta este cauza pentru care moneda americana a fost lasata, tacut, sa se deprecieze in ultimii sase ani, generand o crestere masiva a exporturilor.

Jim O'Neill, seful Global Economic Research de la Goldman Sachs, crede ca "ne indreptam inspre o situatie confuza, in care nu va mai putea exista un singur lider care sa conduca lumea de maniera in care Statele Unite au facut-o pana in prezent". Acelasi lucru se poate spune si despre existenta unei singure valute de referinta la nivel mondial, crede el.

Viitorul presedinte american se va afla intr-o situatie delicata. Daca tarile care detin multi dolari nu vor fi multumite de evolutia dolarului, vor incepe sa caute alternative. Si toata lumea stie ca puterea dolarului se va eroda pe masura ce echilibrul economic mondial se schimba.

In acest fel, dolarul nu mai este valuta SUA si problema celorlalti. Dolarul este, in prezent, valuta mondiala, dar devine, in principal, problema Americii.