Banca britanica Barclays Plc isi va majora capitalul social cu 7,3 miliarde de lire sterline (12,1 miliarde de dolari), suma provenind de la investitori din Qatar si Abu Dhabi, pentru a evita un imprumut public, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Fondurile vor fi atrase prin intermediul unor instrumente financiare complexe, investitorii din Orientul Mijlociu urmand sa detina aproape o treime din institutia bancara.

Barclays va strange pana la 3,5 miliarde lire sterline de la seicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi. Suma reprezinta echivalentul a 16,3% din actiunile bancii.

De asemenea, Barclays va obtine 2 miliarde lire sterline de la Qatar Holding si 300 milioane lire sterline de la grupul Challenger, un vehicul de investitii al membrilor casei regale din Qatar. Astfel, Qatar Holding ar putea detine 12,7% din actiunile Barclays, iar Challenger - 2,8%.

La inceputul lunii, oficialii bancii au refuzat un imprumut de 400 miliarde lire sterline din partea guvernului britanic si au anuntat ca vor obtine capital de la fonduri private.

Barclays a pierdut miliarde de lire sterline din cauza deprecierilor de active, iar activitatea sa financiara este influentata de incetinirea economica si de pe piata imobiliara britanica.