Cei trei giganti ai lumii bancare japoneze, Mitsubishi UFJ, Mizuho si Sumitomo Mitsui, au operat reduceri drastice ale previziunilor privind profiturile aferente anului 2008-2009, admitand, in cele din urma, ca prosperitatea le este afectata de criza financiara, relateaza AFP.

Pana in aceasta saptamana, cei trei mastodonti ai finantelor au sperat, inca, sa inchida exercitiul financiar, in 31 martie, in crestere. Dar cataclismul care a zguduit finantele mondiale le-a redus dramatic optimismul.

Mitsubishi UFJ Financial Group a revizuit vineri la 220 miliarde yeni (1,7 miliarde euro) previziunile pentru profitul net anual, in scadere cu doua treimi fata de realizarile din exercitiul financiar precedent. Anterior acestei revizuiri, banca miza pe un profit de 640 miliarde yeni, respectiv o crestere modesta de 0,5%.

Mizuho Financial Group a sperat pana vineri la o crestere a profitului net anual de 80%, dar a fost obligata sa admita un rezultat financiar in scadere de 20%, la nivelul de 250 miliarde yeni, fata de previziunea initiala de 560 miliarde yeni.

Miercuri, cea de a treia banca a Japoniei, Sumitomo Mitsui Financial Group, si-a redus si ea drastic obiectivele.

Desi se astepta initial la un profit net anual in crestere cu 4% pana la 480 miliarde yeni, banca a fost nevoita sa anunte un profit in scadere cu 61% pana la 180 miliarde yeni.

Principala cauza a reducerii profiturilor este caderea pietelor bursiere, care a devalorizat puternic portofoliile de actiuni ale bancilor.

In plus, creantele nerecuperabile au crescut in urma falimentelor generate de incetinirea ritmului de dezvoltare economica. Toate cele trei banci, dar mai ales Mizuho, au fost puternic afectate de falimentul Lehman Brothers, care a dat semnalul inceperii crizei mondiale.

Problemele bancilor japoneze sunt insa minore in raport cu institutiile financiare occidentale, care s-au confruntat cu pierderi grele, iar unele au fost nationalizate pentru a fi salvate.

Bancile japoneze par a fi fost salvate, ironic, de grava criza financiara si bursiera care a afectat Japonia la inceputul anilor 1990, cand au fost necesare injectii masive de capital din fonduri publice. Ocupate sa ramburseze banii contribuabililor, bancile au evitat investitiile hazardate care au creat pierderi masive institutiilor financiare din America si din Europa.