Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, considerand ca retinerea, de catre ANAF sau de catre autoritatile administratiei publice locale, dupa caz, a unei cote de 7% din valoarea creantelor stinse in baza art. 141 alin. (10) din Codul de procedura fiscala transforma o institutie publica bugetara intr-una bazata pe profit.

Articolul I, pct. 24 din Ordonanta, in forma aprobata de Parlament, prevede retinerea de catre ANAF sau de catre autoritatile administratiei publice locale, dupa caz, a unei cote de 7% din valoarea creantelor stinse in baza art. 141 alin. (10) din Codul de procedura fiscala. Sumele astfel obtinute ar urma sa fie utilizate de catre ANAF ori de catre autoritatile administratiei publice locale, dupa caz, ca venituri proprii, "pentru finantarea cheltuielilor necesare imbunatatirii activitatii de administrare a creantelor fiscale".

"Posibilitatea retinerii acestor sume ca venituri proprii de catre ANAF reprezinta o forma legala de transformare a ANAF dintr-o institutie publica bugetara intr-o institutie bazata pe profit, asemenea unei societati comerciale", precizeaza presedintele Traian Basescu, intr-un comunicat de presa.

"Consider ca o asemenea dispozitie trebuie eliminata din textul legii, nefiind conforma cu statutul si natura juridica a unei institutii publice a statului", afirma seful statului.