Dorin Mantescu, director in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor a declarat sambata, in cadrul unui workshop desfasurat la Sinaia, ca anul viitor nu vom asista la cresteri ale impozitelor si taxelor. "Nu cred ca vom asista la cresteri de taxe in 2009. O asemenea masura (cresterea taxelor) e similara cu cea de a arunca apa pe un foc care se stinge, in loc sa arunci ceva gaz", a spus Mantescu.

El a mai precizat ca incepand de anul viitor, deficitul bugetar ar putea fi consolidat gradual, urmand ca acest proces sa fie accelerat din 2010. "Din punct de vedere al bugetului, va trebui sa avem o pozitie foarte calibrata si sa incercam sa gasim caile de a consolida gradual deficitul bugetar. Poate ceva mai putin in 2009, dar din ce in ce mai mult din 2010", a punctat el.

Potrivit directorului din MEF, nu este exclus ca una din caile de reducere a deficitului ar putea fi limitarea sumelor alocate de la buget ministerelor, pentru a le forta pe acestea sa isi prioritizeze cu mai multa eficienta proiectele. "Trebuie stebilite prioritatile si poate ca limitand procentul din PIB destinat anumitor sectoare, poate ii fortam sa prioritizeze mai bine", a declarat Dorin Mantescu.

Ministerul Economiei si Finantelor afirma ca a luat toate masurile pentru mentinerea tintei de deficit bugetar. Deficitul bugetar pentru 2008 este estimat la 2,3% din PIB, iar proiectul de buget pentru anul viitor este construit in baza unui deficit bugetar de 2%.