Sambata, 1 nov.

Germania: Cancelarul Angela Merkel adreseaza un apel bancilor comerciale de a apela cu incredere la sprijinul financiar pus la dispozitie de statul german

India: Banca Centrala a Indiei a redus cu 0,5 la suta rata de interventie pana la 7,5 la suta si a redus rata rezervele obligatorii.Banca a motivat necesitatea miscarilor prin nevoie de lichiditate pentru ca economia Indiei sa faca fata recesiunii globale.

Vineri, 31 oct.

Ucraina: Adoptarea unui plan de salvare a economiei, solicitat de FMI, invederea acordarii unui imprumut de 16,5 miliarde de euro

Rusia: Premierul Putin anunta ca va lansa un nou program anticriza, dupa ce planurile anterioare nu au dat rezultatele scontate. Putin se va deplasa luni in Venezuela, urmand ca companiile de stat din domeniul petrolier al celor doua tari sa puna bazele unei banci de investitii. Tot in Rusia, s`au pus bazele unei extrem de interesante pe viitor cooperari cu Libia lui Muammar Kadhafi . Tara care intra tot mai puternic in economia europeana, prin achizitii inclusiv in sistemul financiar bancar.

Franta: Presedintele Nicolas Sarkozy lanseaza acuzatii dure la adresa bancilor comerciale care au fost sprijinite de stat, ca incaseaza banii contribuabililor fara a debloca in schimb piata creditului.

Japonia: Pentru prima data in ultimii sapte ani, Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a redus, vineri, dobanda de referinta, la 0,30 de la 0,50 procente, alaturandu-se astfel sirului de decizii similare adoptate de marile banci centrale pentru a tine sub control criza financiara

Japonezii de la Nissan isi reduc la jumatate estimarile de profit si anunta suprimarea a 3500 de locuri de munca

Anglia: Barclays Plc, al doilea grup bancar din Marea Britanie, a anuntat vineri ca urmeaza sa obtina 7,3 miliarde lire sterline (9,2 miliarde euro sau 11,8 miliarde dolari) de pe urma vanzarii de actiuni catre un grup de investitori, inclusiv din Abu Dhabi si Qatar, in incercarea de a indeplini noile prevederi referitoare la rezervele de lichiditati fara insa a utiliza fondurile puse la dispozitie de guvernul britanic Abou Dhabi.

Elvetia: estimarea unei cresteri economice aproape de zero pentru 2009 da ocazia Bancii Centrale la o noua coborare a dobanzii cheie.

Spania: Economia spaniola, in declin de la inceputul acestui an, a inregistrat in trimestrul al treilea un Produs Intern Brut (PIB) in scadere cu 0,2 procente in raport cu trimestrul precedent, a estimat vineri Banca centrala a Spaniei.

Joi, 30 oct.

–Cresc bursele asiatice : Tokyo (9,96%), Hong Kong (12,82) Seul (11,95%).

- Tokyo anunta un plan de redresare de 207 mld euro.

- Increderea managerilor si consumatorilor din zona euro coboara la cel mai de jos nivel de dupa 1993.

- Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, anunta ca va propune tarilor din G 20 un

“un plan modern de guvernare mondiala”

- PIBul SUA da inapoi cu 0,3 %

- Berlin pune deoparte 30 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei

- American Express anunta ca va suprima 7.000 de locuri de munca

- Liderul mondial pe piata otelului, ArcelorMittal trece la reducerea productiei in cadrul a peste 12 companii europene pe care le controleaza.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa