Banca franceza Societe Generale a raportat un profit in scadere de 83,7% in cel de-al treilea trimestru, insa a anuntat ca este suficient de puternica pentru a face fata crizei financiare globale, potrivit Reuters. Profitul net a scazut astfel la 183 milioane de euro, castigurile bancii fiind afectate de pierderi in valoare de 244 milioane de euro datorate diviziei de investitii.

Falimentul Lehman Brothers si deprecierile de active au avut un impact negativ de 1,2 miliarde de euro asupra rezultatelor financiare ale bancii. Excluzand aceste pierderi, profitul Societe Generale s-ar fi plasat la aproximativ un miliard de euro.

Profitul operational al bancii a coborat cu 29,5%, la 1,41 miliarde de dolari.

Societe Generale este prima banca franceza care si-a afisat rezultatele trimestriale.

Guvernul francez a anuntat ca va acorda ajutoare in valoare totala de 360 miliarde de euro sectorului financiar din aceasta tara, ca parte a efortului international de sustinere a bancilor pe fondul celei mai grave crize din ultimii 80 de ani. De asemenea, guvernul va acorda celor mai importante banci franceze imprumuturi in valoare de 10,5 miliarde de euro pentru a incuraja creditarea. Intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, premierul francez Francois Fillon a declarat ca daca bancile nu vor folosi acesti bani pentru acordarea de imprumuturi, guvernul va lua in calcul preluarea unor pachete de actiuni la aceste banci.

Actiunile Societe Generale au urcat cu 1,4% in aceasta dimineata, insa de la inceputul anului acestea au pierdut 54% din valoare. In sedinta de tranzactionare de vineri a Bursei din Paris, titlurile bancii au urcat cu 6,5%, la 42,18 euro, capitalizarea bancii fiind astfel de 25 miliarde de euro.

Societe Generale este actionarul majoritar al BRD - Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din Romania, cu active ce depasesc 12 miliarde de euro.