Criza creditului se adanceste in Europa, potrivit Coface, aceasta ducand la un blocaj asupra creditului bancar, prin scaderea brusca a nivelului de incredere a agentilor economici, precum si o incetinire a activitatii. In consecinta, agentia de evaluare financiara a scazut ratingurile pentru Marea Britanie si Irlanda la A2. De asemenea, Islandei i-a fost scazut ratingul de la A1 la A3.

Totodata, Coface a plasat sub supraveghere negativa ratingul Italiei si pe cel al Frantei. In prezent Italia are atribuit calificativul A2, iar Franta A1.

"Canalul initial al crizei a fost piata de imobiliare, care a lovit putenic companiile din tarile in care erau situatii critice pe cale sa explodeze, cum ar fi Marea Britanie si Irlanda”, a declarat Yves Zlotowski, economist sef al Coface. "Agravarea crizei financiare a descoperit noi canale de transmisie. Aceasta a contribuit substantial la afectarea increderii marilor agenti economici. Criza a ajuns in acest moment si la zona euro, afectand Italia si Franta”, a mai spus acesta.

Criza imobiliara urmata de cea financiara a condus la o inrautatire semnificativa a riscurilor de credit in Marea Britanie, Irlanda si Islanda. In Marea Britanie, Irlanda si Islanda, scaderea activitatii in sectorul imobiliar a fost principala cauza a crizei.

Coface previzioneaza o crestere a dificultatilor intampinate de companii in aceste 3 tari.

Pe de alta parte, scaderea increderii si inasprirea conditiilor de creditare afecteaza negativ companiile italiene si franceze. In Italia, riscurile companiilor se deterioreaza in contextual unei cresteri anemice, majorand costurile si punand blocaj asupra creditarii.

Coface a remarcat si o crestere insemnata a incidentelor de neplata ale companiilor franceze, remarcata inca din timpul verii. “ Sectorul transporturilor, cel al constructiilor si cel imobiliar au fost primele lovite. Aceasta deterioare a fost cauzata in special datorita dificultatilor cu care se confrunta companiile in accesarea creditelor si de asemenea, datorita incetinirii activitatii”, a spus Olivier Cazal, underwriting manager al Coface Franta.

Conform unui comunicat al Coface, criza actuala de credit va dura intre 18 luni si 2 ani, pentru ca, chiar daca economiile mondiale vor intra intr-o perioada de crestere mai putin dinamica, companiile se vor adapta.

“Durata de intindere a crizei la nivel international este conditionata de relaxarea creditarii inter-bancare in urmatoarele saptamani si de scaderea ratei LIBOR. Daca aceste doua situatii vor avea loc, vom avea recesiune doar in 2009, daca nu, atunci vom fi intr-o situatie cu mult mai grava”, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania.