Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va decide, impreuna cu prim-ministrii din Ungaria si Polonia, tari afectate de speculatiile de pe piata interbancara, o pozitie comuna impotriva bancilor care, sustinute in alte state cu fonduri publice, deruleaza astfel de operatiuni speculative si impotriva leului. El a precizat ca se va consulta in acest sens, luni, cu prim-ministrul ungar iar marti, cu primul ministru polonez, pentru a stabili o pozitie comuna impotriva unor astfel de operatiuni cu caracter speculativ.

"Dorim sa articulam o pozitie comuna care este urmatoarea: nu mi se pare normal ca, in anumite tari, bancile sa fie salvate cu bani publici si, dupa aia, aceleasi banci sa faca operatiuni speculative cu moneda româneasca, cu alte cuvinte, ei sa faca operatiunile speculative si profit pe cârca contribuabilului român. Vreau ca impreuna cu cele trei tari, care toate au fost tinta unor astfel de speculatii, sa articulam o pozitie comuna, spunând foarte clar acest lucru", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa sustinuta, luni, la Guvern, potrivit Mediafax.

El a caracterizat astfel de actiuni speculative ca fiind imorale. "Este o chestiune de atitudine morala, nu este moral ceea ce se intâmpla. Sigur ca, capitalismul nu este prin esenta moral, dar aceasta criza care s-a declansat in America pâna la urma a fost declansata tocmai pentru ca s-au desconsiderat elementele fundamentale ale capitalismului", a aratat Tariceanu, citat de Mediafax.

Consiliul Concurentei a anuntat vineri ca s-a autosesizat si a inceput, din oficiu, o investigatie pe piata serviciilor bancare si interbancare având ca obiect o posibila intelegere intre anumite institutii de credit.