Bogdan Mihoc a demisionat luni din functia de director al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, in locul lui fiind numit Dorin Alexandru Badea, a anuntat banca. Badea a ocupat anterior functia de director adjunct al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, informeaza Mediafax.

"Dorin Badea a fost numit director al trezoreriei, dupa ce Bogdan Mihoc a decis sa demisioneze", a declarat luni directorul de comunicare al bancii, Ioana Paun Ivancenco, citat de Mediafax. Dorin Alexandru Badea preia noile atributii incepand de luni, 3 noiembrie 2008, au mai spus reprezentantii bancii, care nu au comentat conditiile plecarii lui Mihoc, potrivit NewsIn.

Anuntul confirma zvonurile lansate vineri in presa de surse bancare, care au declarat la acel moment ca Bogdan Mihoc ar putea demisiona din functia de director al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, in urma scandalului privind operatiunile derulate de unele banci in ultimele doua - trei saptamani.

In varsta de 35 ani, Mihoc a fost ales la finele anului trecut presedinte al ACI Romania, asociatia profesionala a dealerilor din Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a acuzat, spre finalul lunii trecute, un grup de banci care dau cotatii pentru calcularea ROBOR ca au promovat ideea unei crize de lichiditate pe piata bancara prin declaratiile facute, incercand, de fapt, sa acopere pierderile inregistrate in urma "atacului esuat asupra leului".

In aceeasi perioada, Banca Nationala a Romaniei a chemat la discutii conducatorii a sapte banci, de la care a cerut explicatii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobanzilor interbancare din ultimele zile si le-a "solicitat imperativ" sa reintre in normalitate.

In acelasi timp, "au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara", se mai arata in comunicatul BNR.

Consiliul Concurentei (CC) a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei, a anuntat, vinerea trecuta, institutia de profil.

Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale in acest sector, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei. In cadrul investigatiei, inspectorii Consiliului au realizat o serie de inspectii inopinate la sediile principalilor actori din piata.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, pe 23 octombrie, ca poate suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit, aflat in prezent la 14,25% pe an.