Cresterea economica a Romaniei se va indrepta in 2010 spre nivelul sau potential, avand in vedere ca efectele turbulentelor de pe pietele internationale vor fi depasite cel mai probabil la finele anului 2009 sau inceputul lui 2010, a declarat luni Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta a precizat ca in 2009 am putea depasi estimarile actuale, daca investitiile vor fi indreptate spre sectoarele cu potential.

"Estimam o normalizare din punctul de vedere al efectelor turbulentelor catre 2010, cand masurile luate pentru calmarea crizei vor incepe sa se vada", a spus oficialul BNR.

Pentru 2009, prognoza BNR prevede o crestere economica de 4,6%, sub potential, insa avansul ar putea fi de 5,5-6% daca investitiile vor fi indreptate inspre sectoare cu potential de dezvoltare. Potrivit lui Cristian Popa, potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen mediu este de 6%, iar pe termen lung de 5,5%.

Popa este de parere ca principalele efecte pe care le va avea actuala criza asupra Romaniei sunt diminuarea intrarilor de capital strain si finantarea mai scumpa.