Romania ar avea nevoie de o finantare de 5-7 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an, bani pe care ii poate obtine fie din rezervele Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), fie din alte surse, a anuntat, marti, ministrul Varujan Vosganian.

"Pentru sfarsitul acestui an, avem nevoie de finantare intre 5 si 7 miliarde lei. Nu ne facem insa griji, deoarece putem sustine aceasta finantare, din rezervele MEF, pe care, totusi, nu vrem sa le utilizam. O parte din bani va fi obtinuta din reducerea RMO-urilor in lei (rezervelor minime obligatorii - n.r.) de catre banca centrala, iar pentru restul nu exista niciun pericol sa nu gasim finantare la o dobanda sub dobanda Lombard. In plus, exista interesul din ce in ce mai mare din partea populatiei pentru titlurile de stat", a declarat Vosganian, citat de NewsIn.

Joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca rezervele minime obligatorii la pasivele in lei ale bancilor comerciale de la 20% la 18% si a mentinut nivelul la 40% din pasivele in valuta, decizia vizand, potrivit BNR, imbunatatirea gestiunii lichiditatii pe piata interbancara, in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala.

Efectul concret al deciziei de joi ar fi, potrivit analistilor, eliberarea in piata a inca 2 miliarde lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piata monetara, dupa ce, in ultimele saptamani, dobanzile au ajuns si la 100%.

Duminica, ministrul declarase ca populatia a cumparat recent, intr-o perioada de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, in conditiile in care, in prezent, valoarea titlurilor de stat detinute de populatie este de "sute de milioane de lei".

Potrivit ministrului economiei si finantelor, municipalitatile se finanteaza in proportie de 80% de la bugetul de stat.

"Am intampinat dificultati de la mijlocul lunii octombrie in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul de stat. Bancile reduc liniile de finantare, iar in octombrie acest fapt ne-a costat 1,5 miliarde lei. Sper ca aceasta situatie sa nu continue", a spus Vosganian.

El a adaugat ca Romania va utiliza in continuare ajutorul de stat ca stimulent pentru investitii si are inca destule rezerve de crestere a datoriei externe, fara a ameninta finantarea.

Guvernul a prevazut, pentru 2009, ajutoare de stat in valoare de 1 miliard de lei, fata de 190 milioane lei in acest an, masura menita sa sustina investitiile in Romania, potrivit unei declaratii de duminica a ministrului.

Vosganian considera ca, in urmatorii ani, Romania are nevoie de unele rezerve si de o viziune mai ponderata privind nivelul veniturilor in produsul intern brut (PIB).