Romania are nevoie de finantare de 5-7 miliarde lei pana la sfarsitul anului 2008 - Vosganian
"Pentru sfarsitul acestui an, avem nevoie de finantare intre 5 si 7 miliarde lei. Nu ne facem insa griji, deoarece putem sustine aceasta finantare, din rezervele MEF, pe care, totusi, nu vrem sa le utilizam. O parte din bani va fi obtinuta din reducerea RMO-urilor in lei (rezervelor minime obligatorii - n.r.) de catre banca centrala, iar pentru restul nu exista niciun pericol sa nu gasim finantare la o dobanda sub dobanda Lombard. In plus, exista interesul din ce in ce mai mare din partea populatiei pentru titlurile de stat", a declarat Vosganian, citat de NewsIn.
Joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca rezervele minime obligatorii la pasivele in lei ale bancilor comerciale de la 20% la 18% si a mentinut nivelul la 40% din pasivele in valuta, decizia vizand, potrivit BNR, imbunatatirea gestiunii lichiditatii pe piata interbancara, in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala.
Efectul concret al deciziei de joi ar fi, potrivit analistilor, eliberarea in piata a inca 2 miliarde lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piata monetara, dupa ce, in ultimele saptamani, dobanzile au ajuns si la 100%.
Duminica, ministrul declarase ca populatia a cumparat recent, intr-o perioada de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, in conditiile in care, in prezent, valoarea titlurilor de stat detinute de populatie este de "sute de milioane de lei".
Potrivit ministrului economiei si finantelor, municipalitatile se finanteaza in proportie de 80% de la bugetul de stat.
"Am intampinat dificultati de la mijlocul lunii octombrie in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul de stat. Bancile reduc liniile de finantare, iar in octombrie acest fapt ne-a costat 1,5 miliarde lei. Sper ca aceasta situatie sa nu continue", a spus Vosganian.
El a adaugat ca Romania va utiliza in continuare ajutorul de stat ca stimulent pentru investitii si are inca destule rezerve de crestere a datoriei externe, fara a ameninta finantarea.
Guvernul a prevazut, pentru 2009, ajutoare de stat in valoare de 1 miliard de lei, fata de 190 milioane lei in acest an, masura menita sa sustina investitiile in Romania, potrivit unei declaratii de duminica a ministrului.
Vosganian considera ca, in urmatorii ani, Romania are nevoie de unele rezerve si de o viziune mai ponderata privind nivelul veniturilor in produsul intern brut (PIB).

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Si inca o chestiune: intre 5 si 7 e o mare diferenta. Asta denota ca Ministrul Finantelor, habar nu are de citi bani are nevoie o tara!
“Bratenii” au ajuns sa poarte basca lui Iliescu…
Păcat... sau vai de noi!
-firme care aleg sa amane plata impozitului pe fondul recentelor necazuri financiare=posibil 0.5 mld ron/luna
-investitii la nivel local care se dovedesc la final de an "ceva mai scumpe" decat s-a planificat=cca 1 mld ron (vezi si experienta anilor anteriori).
Dupa cum vezi, incertitudini exista.Faptul ca ele pot fi condensate la doar 2 mld lei este meritul ministrului.
1. Ai ceva cu profesorii.
2. 330000 * 650 = 214.500.000 (nu 2 miliarde)
2.ai sa razi dar si eu si nevasta-mea suntem profesori.Chiar si un profesor mai greseste la inmultire cand e suparat.
Iar eu sunt suparat ca am inceput sa ne incaieram pe recolta inca neculeasa(cand avem prognoza clara de saceta)
Duduie economia intr-adevar, ba chiar e pe cale sa va spulbere cu guvernul vostru de imbecili si incompetenti!!
daca preturile se marsc cu 30% si salariile lor cu 50% eu au un profit de 20% cat despre restul si despre tara li se cam rupe
oricum in general profii sunt aia care nu au gasit ceva mai bun (nu toti categoric)
Si ministrul nostru de finante spune asta cu zambetul pe buze, ca si cum ar fi o bagatela, asta face aproximativ 5% din bugetul de stat.
Doar ce acest ministru a scos 600 de milioane de euro din rezerva de stat si le-a aruncat peste primariile de partid pt alegeri. Ar fi fost buni banii aia acum, dar daca i-am dat la primarii, asta este...
Si sa nu uit, banii suplimentari pentru salariile in educatie ar fi fost cam de 4 miliarde lei pe anul viitor. O bagatela si aia..
Legea raspunderii ministeriale este potrivita si dansului, sau nu?
Acu vine FMI care de abia aasteapta sa ne dea .Cine ne credem noi sa nu lom bani de la EI ?
Cred ca te-ai ratacit. Iti chem un taxi?
Mama ei de viata, nu?
Acolo sunt bani de la BCR si nu vrea sa-i utilizeze. Stii diferenta intre deficit bugetar pe anul curent si rezerve ? Nu? Pai nu mai comenta degeaba atunci !