Anul viitor va aduce o consolidare a pozitiei bancilor pe piata locala, in conditiile in care exista posibilitatea ca unele banci straine sa devina interesate de achizitii in Romania, a declarat, marti, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, citat de NewsIn.

"E dificil de estimat ce se va intampla, dar este posibil ca in 2009 bancile straine sa fie interesate de achizitii. Insa inainte de toate, bancile trebuie sa-si rezolve problemele de acasa", a spus van Groningen.

In ceea ce priveste reducerea liniilor de finantare din partea bancilor-mama pentru subsidiarele lor din Romania, van Groningen a precizat ca aceasta situatie va fi un efect indirect al incetinirii creditarii in valuta.

"Va fi cu siguranta o miscare de la creditele in valuta catre cele in lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank.

In contextul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare mondiale, care determina bancile mama "sa fie mai reticente in acordarea finantarilor", van Groningen a precizat ca incetinirea ritmului de crestere a creditarii este un factor pozitiv.

"Este logic ca bancile mama sa fie mai reticente in ce priveste finantarile, in prezent incercand sa-si echilibreze raportul credite/depozite, estimat in momentul de fata la 120%. Intentionam sa ne bazam mai putin pe finantarile de la bancile mama prin atragerea de depozite", a mai spus van Groningen.

Pe pietele externe, Romania este vazuta cu riscuri mai mari decat in trecut din punct de vedere al stabilitatii economice, a adaugat presedintele Raiffeisen Bank Romania.