Banca Centrala Europeana a redus joi cu o jumatate de punct dobanda de politica monetara, la nivelul de 3,25%, oferind astfel o gura de oxigen economiilor din zona euro, anunta AFP.

Dobanda de refinantare, care determina nivelul creditelor pentru intreprinderi si persoane fizice, a ajuns astfel la nivelul din octombrie 2006. Este a doua reducere operata de BCE in decurs de o luna, dupa actiunea concertata a marilor banci centrale din 8 octombrie.

Totodata, si alte banci centrale europene au redus dobanzile cheie.

Banca centrala a Marii Britanii a coborat dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, pana la 3%, pentru a limita impactul incetinirii cresterii economice, potrivit Reuters. Cei mai multi economisti chestionati de Reuters se asteptau la o reducere a dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual.

Bank of England nu a redus niciodata dobanda de politica monetara cu mai mult de jumatate de punct, de cand a devenit independenta, in 1997. Ultima data cand dobanda a fost redusa cu un procent a fost in 1993, cand Marea Britanie se straduia sa iasa din recesiune.

Banca centrala a Elvetiei a coborat dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale pentru a tempera aprecierea francului elvetian si pentru a sustine cresterea economica a tarii. Conform Reuters, aceasta este cea de-a doua reducere a dobanzii cheie in doar o luna.

Banca Nationala a Cehiei a scazut nivelul ratei dobanzii de referinta de la 3,5%, la 2,75%, fara a-si motiva in vreun fel decizia. Reducerea dobanzii a fost peste estimarile analistilor, care se asteptau la o scadere cuprinsa intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale.