"Nu au intervenit elemente noi in criza internationala. Dimpotriva, masurile luate au inceput deja sa isi faca simtit efectul. Se pune serios problema refacerii arhitecturii instititiilor internationale de supraveghere", a declarat vineri presedintele Traian Basescu, la aeroportul Henri Coanda. Seful statului si premierul Calin Popescu Tariceanu participa vineri, la Bruxelles, la summitul informal al statelor membre UE pe tema crizei financiare, unde Romania va pleda, printre altele, pentru protejarea monedelor nationale din statele non-euro de atacurile speculative.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • "Scopul acestei reuniuni informale este formularea unei pozitii comune a UE fata de criza economica globala. "
  • "Nu au intervenit elemente noi in criza internationala. Dimpotriva, masurile luate au inceput deja sa isi faca simtit efectul."
  • "Se pune serios problema refacerii arhitecturii instititiilor internationale de supraveghere."
  • "Reuniunea de la Washington poate fi momentul in care sa inceapa refacerea arhitecturii de supraveghere a sistemului economic mondial."
  • "Trebuie introdus si un sistem de prevenire a crizelor".
  • "Trebuie introdus un sistem international de supraveghere impotriva coruptiei."
  • "Agentiile de rating trebuie supuse unui sistem de reglementare si supraveghere."
  • "FMI ar trebui sa aiba un rol mai important in reglementarea si supravegherea sistemului financiar".
  • "Nu sustinem insa fuziunea FMI cu Fondul de Stabilitate".
  • "Sustinem ca UE trebuie sa aiba un rol mai puternic in interiorul FMI."
  • "Romania nu are cum sa ramana in afara crizei economice, dar are mijloace sa struneasca criza. Nu pot fi de acord cu cei care propovaduiesc apoclipsa".
  • "Criza se resimte inca din acest trimestru in scaderea productiei. Avem mijloace ca sa nu ne afecteze consistent. Ne vom mentine pe un trend de crestere economica si in 2009."

HotNews.ro a LIVE TEXTdeclaratia de presa sustinuta de presedintele Traian Basescu.

Reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, la care participa presedintele Traian Basescu si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, a fost convocata in scopul aprofundarii concluziilor ultimului Consiliu European si identificarii de propuneri si initiative pe care Uniunea le va promova la Summitul G-20 din 15 noiembrie, de la Washington, potrivit NewsIn.

Reuniunea de la Bruxelles va permite o evaluare a situatiei economice si financiare in cadrul Uniunii Europene, precum si a stadiului de transpunere in practica a masurilor decise la Consiliul European de toamna, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis agentiei NewsIn. "Pe fondul actualei crize financiare, Uniunea Europeana a demonstrat capacitatea de a propune solutii eficace pentru reechilibrarea sistemului financiar. Este important ca impreuna cu partenerii sai internationali sa traseze perspectiva continuarii demersurilor la scara globala", se mai precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Membrii Guvernului au discutat marti pozitia Romaniei la summit-ul european informal pe baza unei Note prezentate in sedinta de Ministerul Afacerilor Externe. Avand in vedere faptul ca discutiile in cadrul statelor UE s-au concentrat pana acum pe masurile luate in zona euro si in cateva vechi state membre, printre mesajele pe care Romania le va da va fi si cel transmis deja public de primul-ministru cu privire la atacurile de tip SWAP asupra monedei nationale, a anuntat Executivul. "Asa cum a precizat si in interventiile publice anterioare, primul-ministru insista ca monedele nationale din statele non-euro sa fie protejate de atacurile speculative. in acest sens, primul-ministru a avut convorbiri cu premierii Poloniei, Ungariei si Bulgariei pentru a formula un punct de vedere comun", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

La reuniunea de vineri de la Bruxelles vor participa, de asemenea, Presedintele Parlamentului European si Presedintele Bancii Centrale Europene.