Monedele din Europa Centrala se depreciaza, in asteptarea unor noi reduceri ale dobanzilor cheie
Increderea investitorilor a fost, de asemenea, afectata de coborarea de catre Moody's a ratingului Ungariei si Letoniei si de coborarea perspectivelor pentru Lituania si Estonia. Masura a accentuat ingrijorarea ca alte economii din regiune ar putea solicita ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), urmand exemplul Ungariei.
Banca centrala a Cehiei a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, cu mult peste asteptari. Comentariie facute de banca centrala a Poloniei au dat nastere speculatiilor ca aceasta ar putea fi, de asemenea, nevoita sa coboare dobanzile, pentru a sustine economia, in contextul in care criza financiara afecteaza cresterea economiei.
Zlotul a recuperat, insa, pierderile anterioare de aproximativ 1,5% in fata euro, dupa ce banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va coopera cu banca centrala a Poloniei pentru a oferi bancilor poloneze lichiditate in franci elvetieni. Zlotul s-a stabilizat la 3,612 zloti/euro dupa jumatatea zilei de vineri.
"Estimam ca, in contextul reducerii dobanzilor din Polonia si al incetinirii economice, zlotul se va deprecia in primul trimestru din 2009", sustin analistii Citibank Handlowy.
Analistii si dealerii au spus ca perspectiva unei politici monetare mai relaxate si a unei incetiniri economice, combinata cu nesiguranta din pietele mondiale, ar putea atrage noi dezechilibre ale valutelor din Europa Centrala.
In a doua parte a zilei de vineri, coroana ceha se depreciase cu 1,04% in fata euro, la 25,143 coroane/euro. Forintul a coborat brusc sub 270 forinti/euro dupa coborarea ratingului, de catre Moody's, insa a revenit ulterior la 267,50 forinti/euro, continuand sa fie cotat cu 2,31%, sub cotatia de joi.
Analistii sustin ca reducerea ratingului a fost tardiva si ca nu va avea un impact indelungat asupra pietei, din moment ce Ungaria a anuntat planuri de reducere a cheltuielilor si a asigurat un program de imprumut de 15,7 miliarde dolari din partea FMI. Analistii anticipeaza, insa, ca pretul acestui program va fi platit printr-o recesiune in anul urmator si persistenta volatilitatii in piete.
"Dobanzile ridicate ale Ungariei ar fi trebuit sa atraga o apreciere a forintului, insa, daca vestile nefavorabile continua si temerile de recesiune domina lumea, volatilitatea este estimata sa continue si vom avea mai mult de asteptat pana la stabilizarea forintului", a declarat analistul Erste Bank Orsolya Nyeste.
Dinarul sarbesc s-a apreciat cu 3,37%, la 84,23 dinari/euro, dupa saptamani de deprecieri masive, dupa interventiile repetate ale bancii centrale si vestile ca tara ar putea ajunge la un acord cu FMI saptamana viitoare.
Evolutia leului romanesc a avut la baza mai mult operatiunile comerciale locale, in conditiile in care speculatorii s-au orientat spre alte piete din regiune, iar leul a coborat cu numai 0,32%, la 3,7260 lei/euro.
Coborarea dobanzii de politica monetara din Cehia "a dus la o reevaluare a politicii monetare in Cehia si in restul regiunii", a comentat seful departamentului de cercetare valutara al Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
De aceea, initiativa lui Tariceanu de o coordona cu vecinii lupta contra speculatorilor a fost bine primita, inclusiv la Burxelles, nu numai la Budapesta si Varsovia.
Treptat, Romania isi afirma si intareste rolul de putere regionala.
BNR a castigat 1 miliard de euro, dand peste mana baietilor smecheri.
Poate ca relativa stabilitatea a Romaniei va face ca investitorii din alte tari sa se orienteze spre noi, daca viitorul guvern va da semnalele necesare. Doamne ajuta!
Acum ramane de vazut cat va tine criza asta...
Andrei Vasilescu, viceguvernatorul, zicea ca la sfarsitul anului o sa avem deficit 10%. Asta inseamna hard landing, o sa fie greu pentru multe firme romanesti, dar mai rau pentru cei care exportau la noi.