UPDATE Leul pierde peste 2 bani la cursul de referinta al BNR, la 3,7482 lei/euro, in urma deciziei Fitch
"Anuntul Fitch a avut impact asupra monedei nationale doar pe moment. Deprecierea de dimineata a fost una marginala, dupa care leul a inceput sa se aprecieze, pe o piata mai putin volatila fata de regiune", a spus dealerul Bancii Comercile Romane (BCR) Narcis Noaghea.
Decizia Fitch a depreciat moneda nationala inca dinainte de deschiderea sedintei valutare, pana la 3,75 lei/euro, cu patru bani in depreciere fata de nivelul de vineri seara, leul continuand sa piarda si in primele tranzactii ale zilei pana la 3,7533 lei/euro. Ulterior, leul a fluctuat sub acest nivel, cu o usoara tendinta de apreciere, pana la 3,7350 lei/euro. La ora 13:35, bancile cumparau un euro cu 3,7355 lei si il vindeau cu 3,7405 lei.
Fitch a coborat luni cu doua trepte calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+', si pentru credite pe termen lung in lei, de la 'BBB+' la 'BBB-'‚ motivandu-si decizia prin ingrijorarile cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara "severa".
Monedele emergente au reactionat diferit
In regiune, monedele emergente au reactionat diferit, in functie de anuntul Fitch privind fiecare tara, fluctand insa puternic.
Astfel, zlotul a oscilat intre 3,6150 si 3,6670 unitati/euro, iar, la ora 13:00, ora Romaniei, moneda poloneza se situa in jurul nivelului de 3,63 unitati/euro, pe o tendinta de apreciere.
Forintul a fluctuat in intervalul 266,5 - 270 unitati/euro, la ora 13:00, ora Romaniei, moneda ungureasca aflandu-se pe o tendinta de depreciere, in jurul niveului e 268,5 forinti/euro.
Fitch a scazut si ratingul Ungariei, pastrand insa perspectiva stabila, iar in cazul Poloniei, agentia de evaluare financiara a confirmat atat ratingul, cat si perspectiva asociata.
Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR arata o apreciere a leului cu aproape un ban (0,24%), pana la 2,9066 lei/dolar, de la 2,9135 lei/dolar, cat era vineri.
Pe pietele internationale, dupa o depreciere pana la 1,29 dolari/euro, moneda americana a castigat teren pana la 1,2780 dolari/euro. Ulterior, dolarul a revenit la nivelul de 1,29 unitati/euro, iar la 13:35, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2894 dolari.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
"le-am tras-o" bine si leul a rezistat si npoate rezista fara prea mari probleme, noi nu simtim asa tare criza ca nu suntem economic dezvoltati si asta a fost atuul nostru...si altii se oftica...au culcat ungaria si au facut-o datornica sper ca noi sa avem ceva mai multa coloana vertebrala si scapam de sabotorii nostrii. o seara buna
E plina tara de bagatori de seama care se scarpina in nas si motaie toate ziua, in schimb, la sfarsit de luna numara banuti adevarati. Nu ne mai urnim noi spre Europa in felul asta !