Rata anuala a inflatiei s-a situat la 7,39% in luna octombrie a acestui an, in usoara crestere fata de nivelul de 7,3% inregistrat in luna septembrie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), alimentele, serviciile si marfurile nealimentare au continuat sa se scumpeasca.

In luna octombrie, preturile de consum au crescut cu 1,06% fata de luna anterioara, datorita scumpirii tarifelor la servicii cu 2,2%, a cresterii preturilor alimentelor cu 1,1% si a marfurilor nealimentare cu 0,5%.

Cresterea preturilor la produsele alimentare a fost cauzata de scumpirea oualelor cu 9,9%, branzei de vaca cu 3,84% si a fasolei boabe si a altor leguminoase cu 3,68%.

Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost la autoturisme si piese de schimb (2,91%), tutun si tigari (2,56%) si incaltaminte din piele (1,09%), iar dintre servicii, categoria alte servicii (4,83%), tarifele la cinematografe, teatre, muzee si cheltuielile cu invatamantul si turismul (4,59%) si cele la transporul aerian (3,35%) si telefonie (3,35%) au inregistrat cele mai mari cresteri.

Rata anuala se temperase in septembrie pana la 7,3%, dupa ce in august scazuse la 8,02%. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit, in cadrul ultimei sedinte de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Valentin Lazea: Inflatia in octombrie a fost in concordanta cu asteptarile BNR

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat pentru NewsIn ca inflatia a fost in conformitate cu asteptarile bancii centrale si nu schimba cu nimic perspectivele pentru politica monetara.

"Cifrele sunt apropiate de estimarile pe care le aveam. In urmatoarele luni vom vedea noi temperari, datorita efectului de baza favorabil, determinat de inflatia mare din ultimele luni ale anului trecut, astfel incat nu schimbam cu nimic prognoza de 6,7% pentru finalul lui 2008", a precizat Valentin Lazea.

Potrivit analistilor, preturile s-au majorat peste asteptari pe segmentul marfurilor alimentare, pentru care, pe langa scumpirea considerata sezoniera, la legume, au existat si cresteri nejustificate, la carne sau lactate, in special pe fondul asteptarilor inflationiste, determinate de deprecierea leului.

"Cred ca presiunile inflationiste, determinate in special de cresterile salariale si de tensiunile vizand deficitul bugetar, sunt in continuare mai puternice decat ne asteptam", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Pe de alta parte, ieftinirea inregistrata pe partea de combustibili a fost cu mult sub asteptari, in ciuda scaderii pretului petrolului de plan international.

"Exista un efect de asimetrie pentru modificarea preturilor, care s-a observat in cazul combustibililor - ieftinirile se transmit mai lent ca scumpirile", a spus traderul de la Millennium Bank, Ciprian Dascalu.

Unii analisti considera ca datele din octombrie sunt un semnal pentru evolutia inflatiei peste asteptari si in lunile urmatoare, in conditiile in care scumpirile pe partea de alimente este posibil sa continue.

"Cred ca inflatia la sfarsitului anului va fi mai sus decat estimam anterior, posibil intre 6,8 si 7%, din cauza deprecierii leului si preturilor volatile pe unele grupe de alimente, precum legumele sau fructele. Cu toate acestea, consider ca BNR a luat deja in calcul aceste presiuni si imi mentin scenariul privind politica monetara in urmatoarele luni", a precizat Melania Hancila, sef al departamentului de cercetare si strategie de la Volksbank Romania.