Niciodata banii nu au "fugit" cu asa viteza din Rusia: numai in luna octombrie au plecat 50 miliarde de dolari. Presedintele Bancii centrale, Serghei Ignatiev, nu exclude perspectiva unei devalorizari a rublei, anunta Vedomosti. In luna octombrie, rezervele valutare ale Bancii centrale s-au redus cu 72,2 miliarde dolari.

Refluxul de capital, precizeaza publicatia citata, nu inseamna neaparat scoaterea lui fizica din tara. Este diferenta dintre cresterea activelor straine si cele pasive in banci, intreprinderi si la populatie. De aceea, simpla cumparare de valuta este considerata reflux. Ignatiev spune ca nu se pune problema restaurarii controlului valutar, dar ca in operatiunile de monitorizare a operatiunilor valutare ale bancilor s-ar putea implica organele de ordine ale tarii.

„Este vorba de depistarea operatiunilor dubioase, cand scopul declarat nu corespunde amplorii operatiunii respective”, a explicat Ignatiev. In opinia sa, o parte din mijloace sunt convertite de banci in valuata si plasate in conturi in strainatate, ceea ce nu este altceva decat un joc impotriva rublei. „Nu exclud, ca atare, o crestere a gradului de flexibiliate a cursului valutar al rublei, cu o oarecare tendinta de slabire a monedei nationale fata de valutele straine”, a prezis Ignatiev.

Fereastra de creditare s-a inchis

Dupa agentia internationala de rating Standard & Poor’s, care luni a coborat nota Rusiei de la „stabil” la „negativ” si agentia Fitch Ratings si-a fixat evaluarea la BBB+. Expertii nu s-au aratat surprinsi, spunand ca modificarea era un pas asteptat, pentru ca ritmul economiei ruse scade, rezervele valutare se reduc, iar refluxul de capital se intensifica.

In acelasi timp insa, specialistii amintesc faptul ca, acordand credite, institutiile financiare se uita nu atat la rating, cat la starea companiilor insele. „Fereastra de creditare cu bani straini si ieftini s-a inchis demult pentru majoritatea emitentilor rusi”, adauga, pe de alta parte, Serghei Fundobnyi, sef de departament la Arbat Kapital, citat de RBK Daily.

In acelasi timp, Dmitri Krasilnikova, de la Banca eurasiatica de dezvoltare, crede ca noua prognoza Fitch este semnul ca statul actioneaza cu metode care nu sunt specifice economiilor de piata.