Cea mai mare banca italiana, UniCredit, a anuntat miercuri o scadere drastica a profitului aferent trimestrului III, pe fondul crizei financiare internationale. Informatia vine dupa ce rivala sa, Intesa Sanpaolo, a facut marti un anunt similar, relateaza AFP.

Profitul net al UniCredit a scazut la jumatate - 551 milioane de euro - fata de beneficiul inregistrat in perioada similara a anului trecut - 1,204 miliarde euro.

"In trimestrul III, rezultatele grupului au fost influentate de conditiile extreme cu care s-au confruntat pietele financiare. Scaderea profitului este cauzata de caderea puternica pe care au suferit-o diviziile expuse pe piata, in special diviziile de investitii si de gestionare a activelor", explica UniCredit, intr-un comunicat de presa.

Puternic afectata de temerile privind soliditatea financiara, UniCredit anuntase, la inceputul lui octombrie, o majorare de capital de peste 6 miliarde de euro.

In cursul zilei de marti, rivala UniCredit, Intesa Sanpaolo, anuntase si ea un profit net aferent trimestrului III de 673 milioane euro, jumatate fata de beneficiul de 1,46 miliarde euro inregistrat in urma cu un an in aceeasi perioada, pe fondul reducerii drastice a profitabilitatii din activitatea de gestionare a actiunilor.

Banca a luat decizia de a renunta la dividendele generoase pe care le promisese actionarilor pentru 2008, provocand prabusirea actiunilor la Bursa.