Comisia Europeana a prezentat miercuri pachetul legislativ prin care va reglementa activitatea agentiilor de rating, un pachet extrem de dur, care incearca sa elimine conflictele de interese si sa transparentizeze activitatea acestora.

Propunerea legislativa introduce o procedura de inregistrare a agentiilor de rating pentru a permite supervizorilor europeni sa controleze activitatea acestor institutii ale caror evaluari sint folosite de institutiile de credit, firmele de investitii, asigurari, scheme colective de investitii si fonduri de pensii din UE.

Principalele prevederi ale pachetului legislativ:

- agentiile nu mai pot oferi advisory services (consultanta)

- ratingurile nu sint afectate de conflicte de interese

- agentiile de rating respecta o inalta calitate a metodologiei de analiza

- transparenta la nivelul conducerii si actionariatului

- nu li se va mai permite sa evalueze instrumentele financiare daca nu au suficiente informatii de calitate pe care sa se bazeze

- trebuie sa-si faca publice modelele, metodologiile si key assumptions (ipoteze-cheie) pe care-si bazeaza ratingurile

- vor fi obligate sa-si publice un raport anual privind transparenta

- trebuie sa-si creeze un mecanism intern de revizuire a calitatii ratingurilor

- trebuie sa aiba minimum 3 directori independenti in board-uri, a caror remuneratie nu poate depinde de performantele economice ale agentiei. Acestia vor avea un singur mandat de maximum 5 ani. Vor putea fi demisi doar in cazul unui comportament profesional neadecvat

Noua legislatie va fi probabil aplicata din noiembrie anul viitor, a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy. Comisarul a spus ca cele doua rapoarte adoptate de PE in aceasta chestiune, precum si prioritatile asumate ale presedintiei franceze garanteaza sustinerea pentru aceasta legislatie in Parlamentul European si in Consiliul UE.

Charlie McCreevy: Propunerea Comisiei este mai puternica decat orice reguli

“Propunerea este bine echilibrata si asigura independenta analitica a agentiilor de rating, fiind siguri in acelasi timp ca exista o supraveghere a acestora si ca se aplica standardele profesionale, procesul de rating fiind pastrat la nivel inalt”, a caracterizat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, pachetul legislativ propus miercuri de Comisie.

Oficialul european spune ca propunerea Comisiei “este mai puternica decat orice reguli”, ca stabileste stadarde pentru UE, dar ca isi doreste ca ele sa devina reguli care sa se aplice la nivel global. Totusi, este putin probabil, a spus comsiarul, ca reglementarea agentiilor de rating sa reprezinte unul dintre subiectele-cheie care vor fi discutate la sfarsitul acestei saptamani la reuniunea G20.

McCreevy a spus insa ca Europa discuta cu partenerii sai pentru existenta unor astfel de reglementari la nivel global. “SUA si Europa reprezinta majoritatea capitalului mondial si a existat un dialog de reglementare intre cele doua parti. Din 2006 incoace, SUA au impus un sistem de inregistrare al agentiilor de rating, a indicat comisarul european, subliniind ca fiecare dintre cei doi partenri trans-atlantici a asteptat ca celalalt sa faca primul pas in reglementarea agentiilor de rating. “Lucrurile nu se miscau in nicio directie si atunci am decis, acum cateva luni, sa facem noi prima miscare', a spus McCreevy.

Alte puncte ale argumentatiei comisarului european:

– Agentiile de rating trebuie sa fie autorizate pentru a functiona in UE. Numarul acestora nu este foarte mare. Sunt primele trei cele mai mari, nu voi da nume pentru ca nu vreau sa le fac publicitate, si mai sunt cateva, putine, specializate.

– Vor fi privite cu mare atentie ratingurile nesolicitate.

– Pana acum, agentiile emiteau opinii si dadeau punctaje, care nu erau obligatorii juridic, dar erau singurele folosite. Companiile nu faceau propriile analize de risc, bazandu-se exclusiv pe analizele agentiilor de rating. Acum aceste institutii nu vor mai putea sa spuna ca exprima doar opinii, ele vor putea fi sanctionate si, la o adica, li se va putea retrage atentia.

– Ar fi nedrept si nerezonabil sa dam vina numai pe agentiile de rating pentru criza financiara. Pe de alta parte, ele au reprezentat un factor important si au jucat un rol in desfasurarea acestei crize. Cred ca aceste agentii au avut o viata usoara si o abordare nerealista.

– Principalul activ al unei agentii de rating este veridicitatea. Daca piata nu crede in evaluarile sale, pentru ca si-a pierdut increderea, atunci agentia va iesi din joc.

– Inregistrarea si supervizarea agentiilor de rating se vor face in statul membru in care aceasta isi are sediul. Alegerea unui supervizor unic european ar fi fost costisitoare si dificila.

– Legislatia va fi revizuita dupa 3 ani de la intrarea in vigoare

Anne-Marie Blajan este bursier Freedom House-JTI