Fondurile de investitii active in Europa Centrala si de Est se asteapta la o evolutie negativa a economiei romanesti in urmatoarele 12 luni, se arata intr-un sondaj realizat de Asociatia Fondurilor Inchise de Investitii (private equity) din sud-estul Europei (SEEPEA). Astfel, 42,9% dintre reprezentantii fondurilor de investitii cred ca situatia economica a Romaniei se va inrautati datorita crizei financiare, un procent similar fiind de parere ca evolutia negativa a economiei va fi independenta de criza.

Putin peste 14% dintre cei intervievati se asteapta insa ca situatia economica din Romania sa fie aproximativ la fel ca in ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, majoritatea acestor investitori, adica 57,1%, au preciza ca numarul de noi investitii in Romania va ramane constant, iar 14,3% cred ca acestea vor creste. Restul, sunt de parere ca numarul investitiilor se va reduce.

In ceea ce priveste potentialul pietelor de capital pentru cotarea companiilor romanesti, cea mai mare parte a reprezentantilor fondurilor de investitii cred ca acesta este scazut.

Fondurile de investitii au fonduri pentru noi plasamete

Actuala criza financiara nu va afecta investitiile fondurilor in regiune, avand in vedere ca 85,7% dintre reprezentantii acestor vehicule de investitii declarand ca vor investi mai mult in urmatoarele 12 luni, iar 14,3% dintre acestia au precizat ca sumele investite vor fi aproximativ aceleasi ca in ultimul an. De asemenea, fondurile de private equity nu vor iesi de pe pietele din regiune in perioada urmatoare, avand in vedere ca au lichiditati. Astfel, 57,1% dintre cei chestionati au spus ca in acest moment nu au investitii care sa ajunga la exit, restul precizand ca doar pentru unele investitii vor face exit.

“Industria private equity este si va continua sa fie de succes in regiune in circumstantele actuale ale crizei financiare, pentru ca reuseste sa se concentreze pe valoare adaugata. In conditiile in care companiile obtin din ce in ce mai greu acces la credit, iar IPO-urile sunt imposibile in 2009, ne asteptam ca activitatea private equity sa infloreasca. Fondurile de investitii private au banii si cunostintele de a ajuta companiiile sa treaca peste criza financiara si sa le plaseze pe o traiectorie de crestere sanatoasa”, a declarat Robert Luke, presedintele SEEPEA.

"Continuam sa investim. In conditiile crizei fondurile de investitii pot aduce capital si cunostintele necesare in acest moment", a declarat la randul sau Mihai Sfintescu, partener la 3TS Capital Partners, in cadrul unei conferinte de presa organizata de SEEPEA. Acesta a mai spus ca, cel mai probabil, in cea de-a doua parte a anului viitor vom asista la mai multe tranzactii.

Optimismul este insa absent pe pietele financiare, 87% dintre cei chestionati de SEEPEA estimand ca revenirea la normalitate va avea loc in cel putin 12 luni.

Fondurile investite in regiune si in Romania au scazut in prima parte a acestui an

Europa Centrala si de Est a primit investitii in valoare de 1,08 miliarde de euro din partea fondurilor “private equity” in 2007, de aproape opt ori mai mult decat in 2006. In prima parte a acestui an, fondurile au investit 251 milioane de euro in regiune, cu 10% mai putin decat in anul precedent.

In ceea ce priveste Romania, investitiile realizate in primul semestru al acestui an au scazut cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 195,2 milioane de euro. Potrivit datelor prezentate de SEEPEA, fondurile private equity au investit anul trecut 475 milioane de euro in Romania, in comparatie cu cele 110 milioane de euro alocate companiilor locale in 2006.

Romania a fost una din vedetele pietei de private equity in primul semestru al acestui an, avand in vedere ca Polonia, performera de pana acum a acestui sector, a atras din partea fondurilor de private equity investitii de 80 de milioane de euro, iar Bulgaria 50 de milioane de euro.

“Nivelul investitiilor in regiune si in Romania in prima parte a acestui an nu se datoreaza in niciun caz scaderii interesului fondurilor sau indisponibiltitatii fondurilor, ci staruintei antreprenorilor de a nu reconsidera realist evaluarile propriilor companii. Credem ca presiunile financiare si intelegerea modului in care fondurile aduc valoare adaugata ii vor determina pe acestia sa revina asupra termenilor de abordare a investitorilor financiari”, a mai spus Robert Luke.

Conform acelorasi date, 32% din investitiile private equity derulate in Romania in prima jumatate a anului curent au fost directionate cate companii care activeaza in biotehnologie, urmate cu 16% de companiile din industria de bunuri de larg consum si de catre cele care opereaza in segmentul de real estate si materiale de constructii, fiecare cu cate 14%.

“Privim cu incredere si optimism industria de private equity in tarile din Europa de Sud-Est din mai multe motive. In primul rand, suntem convinsi ca aceste tari isi vor continua cresterea economica, chiar daca cu un ritm mai redus. In al doilea rand, interesul investitorilor private equity se regaseste si in faptul ca acestia au ridicat recent fonduri, ceea ce inseamna ca detin lichiditati si se asteapta la reevaluari in scadere ale companiilor", a declarat Irina Anghel, secretar general SEEPEA.

"In al treilea rand, majoritatea fondurilor nu sunt sub presiunea de a realiza exit-uri din investitiile curente. Nu in ultimul rand, investitiile din acesta zona a Europei au fost realizate utilizand imprumuturi bancare intr-o masura mult mai mica comparativ cu tarile occidentale, chiar si inaintea debutului crizei financiare internationale”, a continuat aceasta.