Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, la Brasov, ca Romania trebuie sa stimuleze investitiile, sa protejeze locurile de munca si sistemul bancar, daca vrea sa treaca cu bine de criza financiara internationala, iar Guvenul are un plan de masuri. Seful Executivului sustine ca exista un plan de criza care va fi pus in aplicare in cel mai scurt timp, "menit sa tina sub control efectele crizei si sa mentina ritmul de crestere economica din acest an", a afirmat premierul, citat de Mediafax.

"Efectele crizei financiare internationale incep sa se simta si la noi. Nu vreau sa ramanem pasivi si sa credem ca nu exista remediu la aceasta criza. Exista cateva directii pe care trebuie sa mergem. In primul rand trebuie sa avem grija de oameni si sa protejam locurile de munca si apoi sa avem grija si de intreprinderi si sa gasim remedii pentru investitii", a spus premierul.

El a adaugat ca pentru protejarea locurilor de munca si pentru stimularea investitiilor, Guvernul are o solutie, care consta in acordarea unor prime firmelor ce vor angaja someri in 2009. Aceste firme vor primi cate 1.000 de euro pentru fiecare somer cu o vechime mai mare de trei luni, angajat.

"Banii se vor acorda din schema de ajutor de stat. Masura ne va permite sa cream 80.000-100.000 de locuri de munca anul viitor. Nu vreau sa vad un somaj persistent", a declarat premierul, adaugand ca, dupa parerea sa, Comisia Europeana nu va avea obiectii in privinta acordarii acestor prime.

  • Tariceanu: Sistemul bancar are probleme serioase, dar e solid si va depasi criza

Calin Popescu Tariceanu spune ca interventii ale Guvernului vor avea loc si in sistemul bancar, care are si el "probleme serioase", din cauza lipsei de incredere care a creat si lipsa de lichiditati.

"Nu este o problema specifica Romaniei. Lipsa de incredere se reflecta si in alte sisteme bancare. Societatile comerciale nu-si mai pot realiza planul de afaceri. Este nevoie de asigurarea lichiditatilor pe piata, care se poate realiza numai prin restabilirea increderii, pentru ca lichiditatile nu au disparut ci s-au deplasat in alte zone", a spus premierul.

El sustine ca operatiunile interbancare nu se mai realizeaza tocmai din cauza neincrederii, iar pentru rezolvarea acestei situatii, Asociatia bancherilor si Banca Nationala au creat un grup de lucru care va propune masuri pentru reinstalarea increderii in sistemul bancar romanesc.

"Nu este nevoie de interventia statului. Sistemul bancar romanesc este solid si va depasi criza. Eu sunt optimist, vom depasi criza", a spus primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.