Cat costa o criza bancara? Intre 4 si 60 la suta din PIB
Cum aflam insa daca avem sau nu o criza bancara? Cum recunoastem criza, cu alte cuvinte?
Potrivit unor cercetatori in economie din Elvetia si Statele Unite, putem discuta despre o criza a sistemului bancar in momentul in care pierderea increderii in banci este suficient de ridicata ca sa afecteze economia reala. Efectele directe ale unei crize sunt reducerea creditului, blocarea mecanismelor de plati si pierderea valorii activelor.
Pentru amatorii de statistici, iata costul crizelor, raportat la PIB
Suedia 1992-96 3.6%
• USA 1988 3.7%
• Spania 1977-85 6.8%
• Venezuela 1994-5 18%
• Mexic 1994 19.3%
• Japonia 1997 24%
• Chile 1981-83 41.2%
• Tailanda 1997-2000 45%
• Malaysia 1997-2000 45%
• Argentina 1980-82: 55.3%
• Coreea de Sud 1997-2000 60%
Cat ii costa pe islandezi criza bancara?
Costul crizei bancare din Islanda a fost estimat la 85% din PIB, adica 1.100 miliarde de coroane (7,2 mld euro), potrivit oficialilor islandezi. “Aveam lichiditati suficiente, dar toate erau in coroane islandeze si nu aveam nicio posibilitate sa le schimbam in alta valuta", a declarat unul dintre actionarii majoritari ai celei de-a doua banci ca marime din Islanda, Landsbanki (care a fost nationalizata).
Potrivit acestuia, bancherii propusesera fuziunea bancilor aflate in dificultate, insa ideea lor nu a fost acceptata.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Si tu trebuia sa astepti rezultatele cercetarilor ca sa ajungi la concluzia ca avem a face cu o criza bancara daca economia reala este afectata?
Dane, serios acum: daca citezi niste cercetatori din tari respectabile, crezi ca dai automat veridicitate spuselor tale, sau importanta?
Ani de zile, islandezii au avut un comportament arogant fata de "continentalii" din UE, foarte siguri pe economia lor si mai ales pe inteligenta bancherilor nationali. Au refuzat sa adere la UE pe motiv ca asta punea in pericol veniturile pescarilor proprii. Islanda avea excelente ratinguri din partea imbecililor cu diplome de Ivy League si privea blazat la euro.
Cand a venit criza, a aparut clar diferenta intre a fi parte a unui bloc economic puternic si a fi o tara de pescari "care s-a ajuns si ei".
Coroana islandeza a fost atacata imediat, a pierdut 46% din valoare, PIB-ul s-a prabusit cand il calculai in euro, bancile au falimentat, statul le-a nationalizat in disperare si apoi a inceput sa umble cu cersitul pe la Moscova si Bruxelles.
Islanda a fost mai prost protejata decat Romania (statul islandez a fost incapabil sa asigure macar 50.000€ pe fiecare depozit bancar) si daca nici macar 1 singur roman nu si-a pierdut economiile datorita crizei, mii de islandezi au ramas cu un pumn de coroane islandeze fara valoare si pe care nici dreaku nu vrea sa le schimbe in altceva!
In consecinta, pt. prima oara dupa razboi, 2.000 de islandezi au manifestat in fata sediului guvernului, iar Olanda si UK au blocat orice ajutor pt. Islanda, pana cand bancile islandeze nu rambursau 1 miliard € catre depunatorii britanici si olandezi.
Fiecare islandez a inteles ca s-a terminat cu era prosperitatii izolationiste si ultimul sondaj arata ca 70% din ei vor ca tara sa adere la UE si sa adopte euro, pt. a fi siguri ca pensia le va fi platita intr-o moneda adevarata, solida.
Cum petrolul e in scadere, nu ar fi uimitor sa vedem Norvegia gandindu-se la aderare si chiar si Elvetia incepe sa aiba griji, cu banci ridicol de prost gestionate (Credit Suisse si UBS).
UE are viitor :)