Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea sa ultraliberala si eurosceptica, a declarat vineri ca este "inspaimantat" de summitul G20, care ar putea avea consecinte mai grave chiar decat criza financiara, relateaza AFP.

"Sunt inspaimantat de aceasta reuniune, sunt intr-adevar inspaimantat", a spus Vaclav Klaus, la Radio Cesko, comentand reuniunea care debuteaza vineri seara, la Washington.

"Aceasta reuniune nu poate aduce nimic altceva decat masuri insuficient analizate si precipitate, ale caror consecinte vor fi chiar mai amenintatoare decat criza insasi", a subliniat el.

Economist de formatie, liberal si admirator al tezelor lui Milton Friedman, Vaclav Klaus crede ca "actualul ciclu ar trebui lasat sa se inchida", evitandu-se astfel "provocarea unei noi crize si a unei panici financiare".

Criza financiara este generata, crede presedintele Cehiei, de "crearea excesiva de moneda" de catre banca centrala americana, care a avut drept consecinta o "bula pe piata imobiliara".

"O noua reglementare este un non-sens tragic, care va frana cresterea economica", a adaugat Klaus.

Cehia urmeaza sa preia presedintia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2009.