"Deficitul de cont curent ridicat face economia Romaniei vulnerabila la deteriorarea mediului global si la presiunile asupra lichiditatii in plan international. In consecinta, finantarea bancara va deveni mai greu disponibila si mai scumpa, ceea ce va atrage incetinirea activitatilor economice, scaderea calitatii portofoliilor de credite si profitabilitate mai redusa", se precizeaza in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook", publicat vineri de Fitch.
Sectorul bancar din Romania a fost afectat, pana in prezent, de criza internationala, prin comprimarea marjelor din cauza cresterii costurilor de finantare, prin avansul cheltuielilor legate de extinderea retelelor de unitati si prin cresterea provizioanelor asociate riscurilor de creditare.
"Comprimarea marjelor, temperarea avansului creditarii si cresterea costurilor asociate calitatii creditelor ca pondere in volumul de imprumuturi reprezinta trasaturile dominante pentru peisajul bancar din Romania", considera Gulcin Orgun, director in cadrul diviziei de institutii financiare din cadrul Fitch.
Sistemul bancar din Romania este controlat, in mare parte, de actionari straini (88% din totalul activelor) si este concentrat. Bancile-mama din strainatate au furnizat o mare parte din finantarea care a alimentat cresterea alerta a creditului din ultimii ani.
Raportul credite/depozite este ridicat (127% la finalul primului semestru din 2008), iar sistemul depinde de finantarea externa. Cu toate acestea, finantarea de la bancile-mama ofera protectie impotriva eventualelor riscuri de refinantare, mai considera analistii Fitch.
Ei spun ca se asteapta la reducerea disponibilitatii noilor finantari de la actionarii straini, care la randul lor au fost afectati de criza de lichiditate internationala.
Agentia de evaluare Fitch a coborat luni ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta cu doua trepte, tara noastra iesind astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade".
Fitch: Romania nu va adopta euro pana in anul 2015
Agentia de evaluare financiara Fitch Rating considera ca Romania nu va adopta moneda unica europeana pana in anul 2015, intrucat are nevoie de timp pentru obtine convergenta reala si nominala, informeaza Mediafax. Autoritatile romane si-au stabilit ca obiectiv sa intre in zona euro la orizontul anului 2014.
O conditie a tranzitiei la moneda euro este mentinerea monedei nationale in mecanismul european al ratelor de schimb pentru o perioada de doi ani. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in ERM II in anul 2012.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romania indeplineste doar un criteriu din cele necesare adoptarii monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetara, dar nu respecta prevederile legate de inflatie, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung.
Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 3,7% in octombrie.
De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar in perioada de doi ani in ERM II cursul trebuie sa se mentina intr-o marja de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.
bani gramada care i-au dat romaniilor in credit -sigur prin intermediul banciilor finantate de straini.
Tampitii de romani au inceput sa se imprumute ca nebunii si sa SUPRALICITEZE niste gunoaie imobiliare, care credeau ei ca reprezinta buricul pamantului si sunt investitii sigure, sursa de profit la nesimtire.
Ei bine nu sunt investitii sigure si acum vine momentul sa se arda pentru ca au fost prosti si lacomi pe deasupra.
Da e drept din jmenuriile imobiliare au fost mai multi netrebnici care s-au imbogatit au facut mare avere si acum huzuresc, si o sa ii doara-n14 de criza.
Banii aia din imobiliare i-au facut pentru ca oameni mai mult sau mai putin de buna credinta s-au imprumutat aberant ca sa isi cumpere teren sau imobile supralicitate.
Chestia nasoala este ca desi in Romania a intrat capital strain cu care s-au finantat asa zisele afaceri imobiliare, cel care s-a capatuit si a facut o multime de bani din imobiliare nu a fost capabil sa faca ceva cu banii aia. Ba dimpotriva s-a aruncat sa ia Q7, bmw X6 si alte d-astea absolut necesare omului cu bani.Banii le-au parvenit usor, usor i-au cheltuit.
PRESA nu a sesizat ca BNR&Guvernul a mintit cu nerusinare de ce s-a intarit leu in perioada de apogeu imobiliar!
Nu banii capsunariilor au curs spre Romania. Nu va faceti iluzii false. Aia sunt nesemnificativi in comparatie cu sutele de milioane de euro injectate pe piata zilnic in piata de catre banci darnice la imprumuturi. Un capsunar trebuia sa munceasca 2 luni pana punea 1000 de euro bani sa ii trimita in tara. Totul paleste cand la o singura tranzactie imobiliara se invarteau zeci de mii de euro profit pentru vanzator si sigur datorie pentru cumparator.
Banii aia gramada din imobiliare au ajuns in consum. Euro a invadat piata pentru ca nu-i asa consumul se face in lei. Rezulta pret mic la Euro.
Toti am avut o impresie falsa ca ne merge bine.
..alo TREZIREA LA REALITATE!
Da, moneda s-a apreciat sensibil datorita intrarilor de capital veenit de la bancile mama pentru a sustine investitiile in case si automobile scumpe ale romanilor care doreau sa isi acopere frustrarile seculare cu ceva, dar si din cauza capsunarilor (care au un cont diferit in balantza de plati).
Da, acum Mugur nu poate lasa Euro sa se devalorizeze pentru a incuraja exporturile Romaniei deoarece asta ar duce sute de mii de romani care au luat credite in imposibilitate de plata.
Cu toate acestea, deficitul de cont curent despre care atrage atentia Fitch este un rahat. Din momentul in care se va resimti criza si la noi oamenii nu vor mai face cheltuieli pentru bunuri de folosinta indelungata si se vor axa in principal pe consum.
Romania nu e asa de competitiva pe plan extern incat scaderile de acolo sa afecteze in mod dramatic exporturile.
Asta va scadea deficitul de cont curent ajungandu-se la o situatie nepericuloasa pentru plata datoriilor pe care le monitorizeaza Fitch si S&P, alaturi de Moodys si altii.
Foarte putine imprumuturi au fost in $... si totusi si acesta a scazut la fel de dramatic in ultimii ani.
Cat despre BNR, haideti sa ne gandim ca el a incercat din rasputeri sa reduca boomul creditarii, fiind adesea hulit de toata lumea din piata. sa ne mai amintim si ca tot BNR a incercat adesea sa convinga oamenii sa se imprumute pe termen lung in LEI... si nimeni nu a ascultat.
Ar trebui mai bine sa infrunte realitatea si sa admita ca oamenii astia au dreptate!
Ei incearca sa ne transmita ceva, ce ei politicienii nu inteleg, desi sunt analize economice clare, reci vazute in contextul economic actual si nu in contextul de acum 2 ani al lumii!!!
Nu suntem prima tara care trece prin atfel de evaluari, nu o sa fim nici ultima, iar problema cea mai mare ca din ceea ce spune Fitch se pare ca are argumente corecte cu care argumeneaza ratingul.
Insa in prag de electorala ce te astepti de la politicien sa spuna, DA E VINA NOASTRA?
ei nu o sa isi asume nimic din critica, pentru ca nu le face bine la imagine.
Da, 88% din sistemu bancar e sustinut de banci mama din afara tarii, banci care de obicei au probleme si la ele acasa. Astfel nu o sa mai finanteze (nu au bani excedentari la ei acasa) creditare in banciile din Romania decat cu costuri spectaculoase pentru romani (platitorul final). Fara surse de finantare intradevar o sa avem scadere economica, iar consumul de imobiliare va fi in plina cadere.consumul in toate domeniile va fi afectat precum si productia de bunuri.
Ma intreb cum o sa accepte oamenii ca la sfarsit de an sa nu le creasca macar un pic salarul, cand ei s-au imprumutat la maxim in speranta ca de la un an la altul le va creste efectiv venitul in euro?!
Iata ca o sa asistam la o stagnare daca nu la o scadere a salariilor in Romania.
Rugati-va sa reziste Isarescu pe lupta cu cursu de schimb, ca altfel cat ai zice "peste", va scrie insovabil pe majoritatea celor care au luat credite incepand de la sfarsitul lui 2006 incoace.
In urmatorul an nu faceti credit nou pentru ca nu stiti in ce va bagati!
Aveti deja cedit, incercati sa stingeti din datorie prin plati anticipate.
Thomas Jefferson 1802
e limpede ca au dreptate pt ca si in cazul lor sunt 2 legi valabile: 1.cei cu bani multi au intotdeauna dreptate si 2. cand nu au dreptate, se aplica pct.1
1. Nimeni nu mai da 2 bani pe previziunile lui Standard&Fools si Itch, motiv pentru care incearca acum sa-si rascumpere pieile sicanand ( a se citi inrobind ) tari precum Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, tari cu potentiale de crestere ulterioara foarte mare. In plasa le-au cazut Ungaria, Ucraina, dar se pare ca nu este suficient.
De ce spun ca si-au pierdut credibilitatea ? Pai tocmai la summit-ul G20 s-a convenit printre altele reformarea rolului agentiilor lui peste care n-au fost in stare de nimic, si au participat la dezastru.
2. Sa zicem ca asculta investitorii la acesti previzionisti ai lui peste. In aceasta perioada nu prea sa ingramadeste nimeni sa investeasca nicaieri, oricum. Iar cand lucrurile vor fi mai clare, problemele se vor fi rezolvat, oricum previzionistii lui peste vor fi fortati sa accepte realitatea (daca vor mai exista in 1 an-2)
3. Singurul impact negativ este scuza bancilor de a mai creste un pic ratele. Nu cred ca sunt multe familii care se bazau in Romania pe aia 3 euro cu cat le-a crescut rata multumita previzionistilor lui peste. Asa ca Romania ar avea sanse bune sa treaca prin perioada de criza fara sa fie nevoita sa se inrobeasca la FMI, cum ar dori acesti previzionisti ai lui Peste.