Vanzarile cu amanuntul, indicator cheie al sanatatii economiei Statelor Unite ale Americii, au scazut cu 2,8% in luna octombrie, confirmand astfel instalarea recesiunii. Indicatorul a scazut pentru a patra luna consecutiv si a inregistrat cel mai drastic recul din 1992, a anuntat vineri Departamentul pentru Comert, citat de AFP.

Scaderea a depasit asteptarile economistilor, care estimau initial un procent de 2,1%.

Un nivel atat de mare al pesimismului consumatorilor nu a mai fost inregistrat de la recesiunea din anii '80, noteaza Patrick Newport, economist la IHS Global Insight.

Chiar daca se exclud vanzarile de automobile, care trag in jos indicatorul de mai multe luni, vanzarile cu amanuntul tot s-ar situa la 2,2%, cel mai mic nivel din 1992.

Aceste cifre sugereaza ca trimestrul patru incepe cu un consum foarte slab al gospodariilor, afirma John Ryding si Conrad DeQuadros, economisti la RDQ Economics.

Dupa ce cheltuielile gospodariilor au scazut cu 3,1% in trimestrul III, cei doi nu exclud ca indicatorul sa depaseasca -4% in ultimele trei luni ale anului.

Americanii amana cumpararea unei masini noi, de teama crizei si pe fondul dificultatii obtinerii unui credit: vanzarile de automobile au inregistrat cea mai mare scadere: 5,5% in octombrie, dar tendinta pare sa cuprinda si alte sectoare.

Vanzarile cu amanuntul de echipamente electronice au scazut cu 2,3% in octombrie, iar comerciantii nu prevad un Craciun prea fericit.

Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a anuntat, miercuri, ca va utiliza o parte din fondul de interventie de 700 miliarde dolari pentru sustinerea creditelor de consum, dar aceasta masura nu va avea puterea sa inverseze actualul trend imediat.

Scaderea cheltuielilor gospodariilor are efecte dramatice asupra ansamblului economiei, in conditiile in care consumul reprezinta, in conditii normale, doua treimi din bazele cresterii economice in SUA.

Produsul Intern Brut a scazut cu 0,3% in trimestrul III, potrivit primelor estimari, dar activitatea nu a inceput cu adevarat sa se reduca decat in luna septembrie.