Italia pregateste un plan de 80 miliarde euro pe mai multi ani pentru sustinerea economiei, a declarat ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, dupa summitul G20 al liderilor de stat si ministrilor de finante, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Tremonti a explicat ca planul se va baza masiv pe fonduri europene si va avea un impact modest asupra deficitului. El a adaugat ca planul va fi prezentat "in urmatoarele zile" ca decret de urgenta.

Atat Tremonti, cat si premierul Silvio Berlusconi au spus ca planul se cifreaza la 80 miliarde euro, dar ministrul italian al economiei a precizat ca jumatate din bani provin de fapt din utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeana pe care Italia le primeste deja.

Inainte de sfarsitul lunii, guvernul va "stabili cum vor fi folosite in urmatorii trei ani fondurile europene de 40 miliarde de euro pentru mediu, cercetare si dezvoltare", a spus Tremonti.

Italia a avut, in genere, o evolutia neperformanta in ceea ce priveste gasirea de scopuri pentru banii alocati de UE, mai scrie Reuters.

Cat priveste restul sumei de 40 miliarde euro, circa 16 miliarde vor proveni din investitiile in infrastructura, din care 12 miliarde finantate guvernamental, iar 4 miliarde furnizate de proiecte private de finantare.