Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a anuntat ca institutia are nevoie de fonduri suplimentare de 100 miliarde de dolari in urmatoarele sase luni, pentru a sprijini statele cu probleme si pentru redresarea economiei mondiale, anunta The Telegraph, citat de Mediafax.

Inainte de summitul G20 de la Washington, institutia dispunea de resurse substantiale, de aproximativ 250 miliarde de dolari, insa directorul general considera ca FMI va avea nevoie de mai multi bani in perioada urmatoare.

"Numarul tarilor care au probleme a crescut dramatic si cer ajutorul FMI-ului. Asa ca avem nevoie de mai multe resurse", a spus Strauss-Kahn, citat de cotidianul britanic.

Anuntul oficialului FMI a urmat intrarii oficiale a economiei Japoniei in recesiune, dupa o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,1% in trimestrul al treilea, care a urmat unui deficit de 0,9% in perioada aprilie-iunie.

Liderii statelor membre G20 au decis, sambata, la Washington sa coopereze pentru a stimula cresterea economica prin reducerea dobanzilor de politica monetara si majorarea cheltuielilor guvernamentale. Ministrii de Finante prezenti la intalnire au discutat si despre o reforma pe termen lung a sistemului financiar.

Totodata, comunicatul G20 a evidentiat "rolul important (al FMI, n.r.) in masurile anticriza".

Ministrul de Finante al Arabiei Saudite a anuntat dupa incheierea summit-ului de la Washington ca tara sa nu va oferi finantare suplimentara Fondului.

Pana in prezent FMI a incheiat mai multe acorduri cu state ca Islanda, Ungaria, Ucraina, Belarus sau Pakistan, pentru a furniza fonduri in vederea sustinerii economiei.