Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut ministrilor sa pregateasca actele normative pentru punerea in practica a masurilor din planul de contracarare a efectelor crizei economice, astfel inca acestea sa fie discutate in sedinta Executivului din aceasta saptamana si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009.

"Masurile incluse in programul de crestere economica si de creare de locuri de munca trebuie implementate rapid, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", a declarat Tariceanu la inceputul reuniunii de lucru pe tema planului anticriza, care a avut loc luni la Palatul Victoria, informeaza un comunicat remis de Guvern si citat de agentia NewsIn.

La intrevederea de luni au participat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, ministrul Lucrarilor Publice, Lazlo Borbely, ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, seful Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, consilieri si experti.

Executivul a elaborat un plan de masuri ce prevede alocarea a minimum 10 miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru investitii in economie, reducerea CAS cu zece puncte procentuale si alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Planul a fost discutat in sedinta de saptamana trecuta a Executivului. Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca programul privind cresterea economica si locurile de munca, elaborat de Guvern, vizeaza trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul financiar.

Planul mai prevede, printre altele, acordarea unui premiu fiscal de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp de catre firme, persoane fizice autorizate si populatie a darilor catre stat. Tot de la 1 ianuarie 2009, dividendele reinvestite si cele investite in noi firme vor fi scutite de impozitare (16%). O alta masura vizeaza alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Fondurile alocate de la buget pentru programele de constructii de locuinte se vor dubla, inclusiv fondurile destinate subventionarii dobanzilor la creditele ipotecare.

Pentru fiecare loc de munca nou creat, intreprinderile vor primi 1000 de euro daca vor angaja persoane care se afla in somaj de peste trei luni, iar pentru Programul Fermierul vor fi alocate in plus 500 de milioane de euro.

Tariceanu a mai anuntat ca va majora capitalul social al CEC cu 250 de milioane de euro in scopul finantarii IMM-urilor si investitiilor in agricultura.