Analistii bancari: "Taiati anticiparile exuberante. Taiati asteptarile de cresteri. Nu poti sa alimentezi sperante desarte. 2009 va fi <<anul cartitei>>"
Florian Libocor, de la BRD, a daugat: "Taiati anticipatiile exuberante. Taiati asteptarile pozitive: totul va fi roz si va fi merge in sus. Nu va fi asa. Asta e marea problema, la noi: toata lumea spera. Nu poti sa alimentezi in continuare sperante desarte: o sa creasca salariile cu 50%, o sa creasca investitiile. Hai sa fim realisti: cati bani avem si cum ii impartim.
Va fi o aterizare hard sau soft? Nu va fi niciun hard si niciun soft, va fi un zbor normal. Romania este acum la dracu'n praznic. Imi pare rau, dar asa aste. Este undeva unde nu-si mai permite sa respire. Va ajunge la un nivel normal de zbor", a spus Libocor.
Cum vor arata ritmul de crestere al creditarii si cel al consumului, in 2009?
Analistii anticipeaza un ritm de crestere a creditului mai mic decat pana acum. "Nu va mai fi de 50-60% ci de 10-15%, dar preponderent pe partea de lei si bancile vor fi mult mai selective la alegerea clientilor", au explicat specialistii.
Ionut Dumitru a mai spus ca finantarea in lei poate deveni mai atractiva si ca economisirea va creste.
"In perioada de criza oamenii isi ajusteaza comportamentul, n-o sa mai avem acelasi consum exuberant, de 12-15%, vom vedea cresteri mai mici pe partea de consum, 5-6% sau chiar mai putin ceea ce inseamna ca venitul se va orienta mai mult spre partea de economisire si mai putin spre consum. Va fi o ajustare si de comportament. Dobanzile sint extrem de atractive la economisire, 11-12% dobanzi in lei, in conditia in care inflatia este de 7%", a adaugat Dumitru.
"2009 va fi pentru Romania <<anul cartitei>>. Depinde numai de noi sa il depasim", a mai spus Libocor.
Analistii bancari, pentru HotNews.ro: "Impactul maxim al crizei in Romania se va simti odata cu inceputul lui 2009"
Ionut Dumitru: "Cred ca, in termeni de economie reala, lucrurile se vor mai agrava. Presiunile pe companii si populatie vor fi mai mari. Solutiile pe care le putem adopta noi se refera la limitarea efectelor sociale. Si sansa pentru Romania este aceasta, sa mai redirectionam din forta de munca spre infrastructura si agricultura. Astfel, mai diminuam cumva din problemele sociale. Altfel, nu pot decat sa ma uit si sa constat". (Asculta fisierul atasat: "Ionut Dumitru, despre efectele crizei")
In opinia lui Radu Craciun, Chief Investment Officer la Interamerican, criza se va simti odata cu inceputul lui 2009. "Deja sunt firme care fac concedieri. Impactul va fi gradual, va fi un bulgare de zapada care va avea efect in prima jumatate a anului 2009" (Asculta fisierul atasat: "Radu Craciun, despre efectele crizei")

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Sau e o nouă boală, care afectează cartul – si ăsta un organ nou descoperit (accent pe penultima silabă :)))
ce usor trebuie sa fie sa ai un salariu de 10 ori mai mare decat poti cheltui intr-o luna si sa vorbesti de mentinerea acestuia la acelasi nivel
cum o fi oare sa ai un salariu de 250Euro ca amaratii aceia care au murit in subteran si sa te gandesti la cat te costa tratamentul bolilor profesionale...
Iar cei care ieri spuneau cat de rau e BNR ca nu ii lasa sa dea credite, acum spun ca suntem in rahat pana peste gat.
Frumoasa tara avem!!!
Daca bancherii au ajuns sa fie cei care spun in tara asta ca o sa fie rau, iar guvernantii promit in continuare marea cu sarea, salarii marite cu 50%, pensii dublate, salariu minim pe economie de 1000 RON, am ajuns chiar rau.
Macar oamenii astia au avut curajul sa iasa in fata si sa spuna direct un adevar dureros, pe romaneste: Suntem in rahat pana la genunchi si daca nu facem nimic de scufundam si mai tare.
Poate ar fi timpul ca guvernantii si bugetarii sa se trezeasca la realitate si sa puna umarul la salvarea economiei tarii asteia, de pe urma careia traiasc si mananca o paine.
Nu stii nimic despre nationalizarea unei institutii private. Noroc ca nu avem conducatori ca tine,
O banca este o institutie privata, conducatorii acestora pot avea salarii foarte mari, daca prin priceperea acestora banca, si toti actorii implicati in activitatea bancii, CASTIGA, SI NU PIERDE.
Ca actionar al bancii, preferi sa ai un director pe care sa il platesti cu 1 mil euro pe an, decat sa angajezi altul cu 100 mii euro anual, dar care sa iti aduca pagube de zeci sau sute de milioane din cauza lipsei de experienta sau a nepriceperii.
Criza actuala este prea ramificata pentru a acuza o casta profesionala sau o alta! Nu bancherii sunt vinovati, ci lacomia omeneasca! Asa au crescut preturile materialelor de constructii (ex: pretul fierului de constructii s-a triplat in 2-3 ani), asa au ajuns constructiile la preturi astronomice. Totul a pornit de la falimentul Fannie Mae si Freddy Mac (ca tot lucrezi in banca).
In momentul in care o institutie privata este nationalizata, inseamna ca statul devine proprietarul acesteia, si atunci ajunge institutie de stat, nu mai este privata.
Ce s-ar fi intamplat daca banca la care lucrezi ar fi dat faliment din cauza crizei globale, si statul sa nu fi intervenit? De unde mai aveai salariu de gardian?
Nu doar cetatenii suporta bugetul prin taxe (ca tot lucrezi in banca), contributia acestora in PIB este ff mica, majoritatea venind din partea agentilor economici.
Principalul scop al bancii la care lucrezi, guardia, este de a crea lichiditate in economie, pentru ca agentii economici sa poate sa isi desfasoare activitatea, sa cumpere materii prime, sa isi plateasca furnizorii, salariatii, gardienii, etc... Fara banci, o economie nu se poate dezvolta, si asta deoarece agentii economici nu isi pot creste afacerile.
1. Aceiasi experti sunt cei care acum 5 luni erau suparati ca BNR nu ii lasa sa dea credite doar cu buletinul pentru orice... pentru ca din asta isi scoteau banii.
2. Aceiasi oameni au de vandut produsele lor bancare, nu de salvat Romania
3. Aceiasi oameni pun la bataie motivatii hilare pentru nivelul ridicat al ROBOR-ului de acum cateva saptamani, in conditiile in care acum ROBOR a ajuns la nivel acceptabil iar BNR a tot incercat sa-l scada, chiar cu riscul impactului asupra cursului de schimb.
Nu incercam sa spun ca .ro nu ar fi intr-un rahat adanc... nici ca avem o clasa politica cu vreo competenta...
incercam doar sa spun ca si-au pierdut mult din credibilitate prin incoerenta de care au dat dovada si prin modul in care urmaresc obiectivele pe termen scurt pe care le au.
Have fun and enjoy the crisis;)
Ce se va intampla de acum? Bancile se vor intoarce la produse mai traditionale care sa le inteleaga si pe care sa le poata controla mai usor.
Referitor la nationalizari. Nici mie nu-mi convine, ca platitor de taxe sa vad ca trebuie sa platesc si pentru salvarea a nu stiu ce banca, dar daca nu se intervenea cred ca efectul era si mai dramatic.
Nu e nimic fun in ce este si ce se intampla. Cand oamenii sunt dati afara nu e fun. Cand nu stii daca maine mai ai de lucru, in conditiile in care vezi bugetarii ca stau ca niste lipitori si cer tot mai multi bani, chiar nu e fun.
E tragic si din pacate personal cred ca va mai dura cel putin pana prin 2010 situatia asta. Inca nu am ajuns jos de tot. Se poate si mai rau, iar daca nu invatam de la cei care s-au lovit inainte de asta o sa o luam pe coaja rau de tot.
eu locuiesc intr-o tara in care limba nationala este engleza si totusi, desi in timpul zilei la munca vorbesc numai engleza, cand ajung acasa nu impestritzez limba romana cu englezisme... mi se pare usor ridicol...
totusi, uitandu-ma la programele de pe TVR International, constat ca asta e un fenomen national... sincer, ma amuz, e nostim...
dar nu eu nu zic ca e "funny... e doar nostim...
.500RON-5.000RON cele de conducere, ma refer la provincie indiferent de banca.
Bancherii la care te referi sunt actionarii bancilor, iar la ora actuala 90% sunt straini (austrieci, greci etc).In economia romaneasca sunt altele salariile imorale, alea pe care le platim din banii nostri, de la buget.Bancile sunt institutii private.Daca lucrezi la un srl si patronul isi permite sa dea 2.000 eur la angajati care-i problema?
lumea nu face diferenta intre functionar si bancher.
va rog sa intelegi .... mitul ca in banci sunt salarii mari e departe de adevar.
ok unii au peste medie sa zicem, dar si responsabilitatile sunt pe masura si programul de lucru la fel. Nasa mea se plange ca primeste 900 lei, dar ea la ora 15 este acasa (bineneteles e bugetara) , eu la ora 15 ma gandesc ca mai am inca cel putin 4 ore de lucru.
aaaaaaaa ca romanul nu e obistnuit cu o economie in care banca joaca un rol important, ca nu ia in calcul ca trebuie sa si plateasca rata, ca isi taie din bugetul lunar o bucata importanta de bani, ca nu poti merge pe principiul ... lasa ca vedem noi cum o sa fie .... ca trebuie sa si pui deoparte pentru zile grele ... a cui e vina??
asa ca sa nu zicem "cereti marirea TVA-ul si a impozitelor" , sa nu uitam ca angajati dintr-o banca sunt in sector privat si platesc si iei impozite si le platesc la salariile reale nu la "negru" ca multi altii ....
Sunt cateva aspecte aici pe care trebuie sa le precizam:
1. Criza nu este declansata in Romania, este declansata in afara, dar v-a lovi rau de tot exact statele care au cea mai putina capacitate de aparare (si aici e vorba evident de Romania si altele asemenea ei)
2. Bancile romanesti nu au facut greseli prea mari, astfel incat gradul de indatorare in Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa (nu am acum date dar se poate verifica). Problema la noi este ca tot noi avem una din cele mai mici rate de economisire din Europa. Mai pe scurt, suntem net imprumutati, fata de alte tari, care desi au imprumuturi mult mai mari pe cap de locuitor au si un grad de economisire mai mare.
3. Nevoia de lichiditate de v-a lovi rau de tot, in momentul in care bancile noastre vor trebuii sa plateasca catre bancile straine banii care i-au luat cu imprumut ca sa finanteze creditul la noi. Cum majoritatea creditelor date la romani sunt pe teremen lung si majoritatea creditelor facute de banci sunt pe termen scurt (restul pe termen mediu) la un moment dat bancile vor suferii enorm. Cine nu va avea in spate o banca mama de la care sa ia pe incredere va da faliment sau va fi preluata de altcineva din sistem.
4. Bancile vad ca vorbesc inca de un ritm de crestere al creditarii, care insa nu va mai fi de 50-60% ca pana acum ci doar de 10%. De unde 10%? Poate 10% fata de luna octombrie sau noiembrie cand nu s-a dat nici un credit! bancile nu vor mai da nici un credit, grija lor este sa isi plateasca ratele la creditele deja facute si nu sa faca alte credite (vezi punctul 3).
5. O posibil solutie: Vad ca Ministerul finantelor are nevoie de bani si face tot felul de emisiuni, pe teremen scurt, mediu si lung. Pe de alta parte intreprinderile au nevoie de credite. Pe a treia parte se zice ca anul 2009 (dupa parerea mea si urmatorii) va fi anul economisirii. Si in al patrule rand populatia are nevoie de garantarea depozitelor. Iata solutia:
(asteapta urm. mesaj)
Statul emite obligatiuni direct catre populatie (eliminand din sistem bancile) cu dobanda de 12% sa zicem, pe termen scurt ca sa le mareasca gradul de lichiditate (sa zicep pe 6 luni). Si tot statul, printr-o agentie nou creata (scuze ca mai creez o agentie, dar este nevoie de ea!) da credite cu dobanda de 16% intreprinderilor, garantate cu activele lor. Astfel, din diferenta de dobanda statul isi fiinanteaza deficitul bugetar. O sa ziceti ca nu e corect, ca statul ia locul bancilor. Da, ei si? Asta inseamna economie de piata. Daca bancile gasesc o cale mai simpla (mai ieftina) de a da credite, le urez succes, altfel.... Iar o dobanda de 16% pentru credite la IMM -uri ar fi super si ar debloca complet activitatea lor.
O observatie: asa cum emisiunile de obligatiuni sunt pe termen scurt, pentru a creste gradul de lichiditate al lor, asa si imprumuturile trebuie sa fie tot pe termen scurt. Deci creditele ipotecare sunt excluse. Asta pentru ca gradul de risc al schemei sa fie zero.
6. Referitor la criza este evident, ne va lovi direct. Astept un analist destept care sa zica: Nu va fi crestere economica, nu va fi staganare, va fi un -10%. Asta pentru ca prin alte parti o sa fie -20%. Poate parea imens ca un stat ca SUA sa aiba -20% in 2009, dar asa o sa fie. Cu GM si altele in faliment asa o sa fie.
Daca romani nu constoentizeaza asta, si nu se astepata la scaderi importante, nu vom face fata. Profesori, linistiti-va: Nu exista bani de mariri de salarii! Poate reduceri, poate concedieri! ganditi-va locic: La ce se poate renunta si la ce nu (la nivel global)? Si ca sa raspundeti luati familia voastra: poate anul asta aveati in plan sa schimbati masina (nu o sa o mai schimbati); poate sa zugraviti, termopane, schimbare gresie, etc (nu o sa mai zugraviti, nu o sa va puneti termopane, etc.) In situatie de criza nu veti mai merge nici la scoala. Da!, se poate renunta si la scoala. Singurul lucru la care nu se va putea renunta este mancarea (urmeaza)
Si inca ceva: Ca sa micsorati efectele crizei, urmati sfatul lui Basescu: consumati numai produse fabricate in Romania, chiar daca sunt ceva mai scumpe sau mai proaste. Nu stiti cum va va lovi peste 2 luni faptul ca a-ti cumparat astazi mere din Spania sau rosi din Turcia. Si reduceti la minimum consumul produselor care nu se fabrica in Romania.
Ne vedem in 2011 sper sanatosi!
Nu trebuie sa ne speriem deorece avem aproape 60% economie subterana care va iesi la suprafata, in locul bancilor vor apare camatarii care in prezent nu-i deranjeaza nici o lege,vor iesi la suprafata banii negri si alte surprize de acest gen.Partea mai putin fericita este legata de lipsa alimentelor.Agricultura noastra produce tot mai putin,mii de hectare de teren aflate in proprietatea agricultorilor nu sunt cultivate fiindca lipseste forta de munca si utilajele agricole.Tinerii au parasit satele si daca nu au plecat peste granita atunci golanesc prin orase marind nivelul infractional. Daca vom avea alimente, criza bunurilor de consum va fi tolerata iar cea de supraproductie aproape inexistenta.Sa ne gandim ce trebuie sa facem in aceasta directie dupa care sa ne lamentam desore eventualele dezastre pe care la va aduce in continuare criza.