Pledoarie pentru TVA de 15% la nivelul UE 27
Desigur, sunt multe mecanisme care pot ajuta, de exemplu si o eventuala decizie a sindicatelor de a fi de acord cu inghetarea salariilor pana trece criza. Sau reducerea costurilor pe munca. Sau investitii suplimentare in infrastructura.
Insa exista o masura fiscala extrem de usor de aplicat si cu rezultate imediate: reducerea TVA la acelasi nivel in intreaga UE27: la 15%.
Nivelul standard al TVA in UE 27 variaza intre 15% in Luxemburg, la 17,5% in Marea Britanie, la 19% in Romania, 19,6% in Franta, 20% in Bulgaria (unde Dacia vinde mii de Loganuri) si pana la 25% in Suedia (vezi lista completa a TVA in statele UE).
O rata redusa a TVA ar duce la revenirea consumului - si nu ar trebui sa ne fie teama atunci cand inflatia scade si exista chiar perspectiva deflatiei - si ar fi un balon de oxigen nu numai pentru consumatori si pentru economie in general, ci mai ales pentru micii intreprinzatori (cei care sunt cei mai afectati de criza economica).
Este nevoie la ora actuala de o integrare fiscala si mai accentuata la nivel european, mai ales prin astfel de masuri care sunt extrem de usor de aplicat. In acest fel se va evita si “dumpingul” fiscal practicat de tari precum Luxemburgul (multe firme europene - de exemplu Skype - au “centrul de vanzari” pentru UE in Luxemburg). Este nevoie de vointa politica la nivel european.
Comenteaza pe Jeopardy - blogul lui Emil Stoica

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
In 2009 incasarile din taxe si acize ale statului roman vor mai mici de cit cele din 2008 concomitent cu necesitatea unor cheltuieli mai mari. daca scadem taxele si crestem aberant deficitul bugetar nu o sa facem de cit sa atragem ratinguri in scadere de la variate agentii.... lucru care ne afecteaza negativ direct pe toti.
Preturile sunt dictate de concurenta, cu atat mai mult in perioadele de criza ... nu de "hotii de comercianti".
Si nici o economie libera nu face exceptie de la aceasta regula, nici chiar Romania.
Iar daca preturile vor ramene la fel, inseamna ca nu e concurenta suficienta ca acestea sa scada.
La noi probabil vor fi valuri mai mici dar suficient de mari pentru a ne face praf- tandari , valuri la care UK nici nu ar simti nimic.
Noi nu ne putem compara cu UK . Noi suntem subtiri rau.....
Ideea cu cota unica de 15% la nivelul intregii uniuni europene mi se pare o idee foarte buna insa este si f greu de pus in aplicare.Cred ca a sosit momentul ca UE sa actioneze unitar in politicile adoptate (macar in cele economice si macar in conditii de criza........)
In primul rand ca UK nu face parte din UE27.
Ideea este ca UE trebuie sa actioneze unitar pentru a putea face fata socurilor venite de la SUA care actioneaza unitar si care are o economie mult mai puternica decat oricare din tarile din Europa luate individual.Tot acesta este si motivul pentru care se incearca formarea UE si trecerea la o moneda unica adica EURO care sa poata face fata dolarului american care pana in acest moment nu are rival.Pentru aceasta , aceasta moneda care se numeste deja euro trebuie sa aiba in spate o economie unita si puternica.
In momentul de fata Europa nu are nici un motiv sa fie in criza si nici tari cum este Romania care este in plina dezvoltare, insa aceasta criza a fost exportata de smecherii americani care sunt varza ;totul pleaca de la imobiliare.... e f mult de povestit ......
Banci mari americane au incercat atacul asupra leului si a altor valute din tarile europei de est, pentru a ne arunca in mizerie si pentru a-si amortiza ei pierderile.
Europa trebuie sa actioneze unitar pentru a bloca dezechilibrele exportate artificial de America.
La nivel european e si mai dificil, legislatiile sunt diferite deci pentru a o pune in aplicare trebuiesc reguli de joc comune. Mai ales ca in toate scaderile cotei TVA care au fost aplicate, nu consumatorii au castigat, nici fabricantii ci intermediarii care au profitat sa-si mareasca marjele.