Criza mondiala de lichiditati a luat sfarsit, a sugerat miercuri directorul celei mai mari case de brokeraj din Japonia, Nomura Holdings, citat de BBC. Potrivit directorului executiv al Nomura, Kenichi Watanabe, principala problema este in acest moment gasirea de mijloace prin care poata fi revigorata economia reala.

"Urmatoarea problema care se pune este cea a modului in care statele implementeaza sprijinul financiar", a precizat Watanabe, adaugand ca liderii mondiali trebuie sa gaseasca mijloace pentru a intari economiile aflate in criza.

Watanabe a laudat si liderii G20, care s-au intalnit la Washingtonla sfarsitul saptamanii trecute, pentru "cooperarea de care au dat dovada in mijlocul crizei si pentru faptul ca au ajutat la refacerea fluxurilor de capital".

El a declarat, de asemenea, ca un yen mai puternic nu este neaparat "rau" pentru companiile japoneze, care astfel ar putea sa realizeze achizitii in strainatate. "Exista multe firme japoneze care vad o oportunitate in intarirea yenului in fata euro, a lirei sterline si a dolarului", a afirmat directorul casei Nomura.

Potrivit datelor oficiale publicate saptamana trecuta, economia japoneza este in recesiune, pentru prima data dupa 2001.

Nomura se afla in acest moment in procesul de achizitie a operatiuniilor din Europa, Asia-Pacific si Orientul Mijlociu ale bancii falimentare Lehman Brothers. Pretul estimat este de doua miliarde de dolari.

Watanabe a declarat ca firma sa nu intentioneaza sa faca reduceri semnificative ale personalului, chiar daca luna trecuta Nomura a anuntat pierderi, pentru cel de-al treilea trimestru consecutiv.