"Am hotarat sa operationalizam planul anticriza", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa sedinta de Guvern de miercuri. Printre masurile adoptate de Executiv se numara, pe langa suspendarea aplicarii taxei de poluare auto, acordarea a 1.000 de euro angajatorilor pentru fiecare somer angajat, reducerea CAS cu doua puncte procentuale, acordarea unei bonificatii de 5% contribuabililor care isi platesc impozitele cu 10 zile mai devreme de termen sau transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor provenite din dobanzi.

Cele mai importante declaratii ale primului ministru:

  • "Angajatorii care angajeaza someri vor primi 1.000 de euro din partea statului pentru fiecare persoana angajata, care ramasese de 3 luni fara loc de munca."
  • "Am decis reducerea CAS cu inca doua puncte procentuale pana la sfarsitul anului 2009 - de la 39,5% la 37,5%."
  • "Punctul de pensie va creste la 763,7 de la 1 ianuarie 2009."
  • "Vom acorda o bonificatie de 5 % din valoarea obligatiilor contribuabilor care isi vor plati taxele cu cel putin 10 zile inainte de termen."
  • "Am adus un set de modificari codului fiscal: introducerea unor masuri speciale de stimulare fiscala pentru activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare. Este vorba despre un credit fiscal pentru aceste activitati."
  • "De asemenea, transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi la depozitele la termen si la instrumentele de economisire incepand cu 1 ianuarie 2009 - este o concluzie la care am ajuns dupa consultarile cu BNR si cu Asociatia Romana a Bancilor pentru a stimula economisirea."
  • "Am decis si aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5%, pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. Este vorba despre livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, cladiri destinate a fi case de copii sau centre de reabilitare pentru minori cu handicap sau livrarea de locuinte care au o suprafata construita de maximum 120 de metri patrati si a caror valoare nu depaseste suma de 380 de mii de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de o familie. Este vorba despre masura care se adreseaza celui mai mare numar de romani, cei care doresc sa isi cumpere prima casa noua, fara limita de varsta, ca la programul ANL, care era cu limita de 35 de ani, sau cei care vor sa se mute dintr-o casa mai mica intr-una care atinge acesti parametri."
  • "Am decis si scutirea de impozit pe dividendele reinvestite. Aceasta masura este destinata in mod clar crearii si sprijinirii pastrarii locurilor de munca existente."
  • "Am decis majorarea cu 900 de milioane de lei a capitalului social la CEC."
  • "Am decis constituirea unui grup de lucru  pentru a identifica solutiile pentru combaterea efectelor crizei financiare. Acest grup de lucru va pune la punct un masterplan pentru buna functionare a sistemului bancar."
  • "Prioritatea Guvernului este pastrarea locurilor de munca. De aceea am decis suspendarea aplicarii taxei de poluare auto timp de un an. Ordonanta va fi publicata imediat ce vom primi raspunsul Comisiei Europene."
  • "Oltchimul este o alta societate care se confrunta cu dificultati. In acest moment punem procesul de privatizare in stand-by. Vom gasi modalitati de sprijinire a Oltchimului pentru a asigura functionarea societatii si pastrarea locurilor de munca."
  • "In acest moment este esential sa stimulam cresterea economica si investitiile pentru crearea de noi locuri de munca sau pentru mentinerea celor actuale."
  • "Nu va fi nevoie de bani in plus pentru acest plan de masuri, cu toate ca el va costa aproximativ 10 miliarde de euro."

HotNews.ro a transmisLIVE TEXTdeclaratia sefului Guvernului.

Citeste masurile adoptate miercuri de Guvern pentru operationalizarea Planului de crestere economica si locuri de munca:

  • Facilitati pentru angajatori
  • Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri, ca angajatorii care creeaza locuri de munca si incadreaza someri aflati de peste 3 luni fara slujba, sa primeasca echivalentul in lei al sumei de 1.000 de euro pentru fiecare angajat. Aceasta masura va constitui un stimulent pentru incurajarea angajarilor, a declarat premierul Tariceanu.
  • O alta masura aprobata de Executiv vizeaza reducerea CAS-ul cu inca doua puncte procentuale pentru urmatorul an fiscal, de la 39,5% la 37,5%, a mai anuntat premierul Tariceanu. seful Executivului arata ca aceasta masura va contribui la scoaterea la suprafata a muncii din zona gri a economiei.
  • Majorarea punctului de pensie
  • Valoarea punctului de pensie va creste incepand cu 1 ianuarie 2009 la 763,7 lei, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Masura era inclusa in proiectul de buget pe 2009, pe care Guvernul l-a transmis Parlamentului. "Stabilirea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie, la 763,7 lei, va avea o influenta pozitiva asupra pensiilor. Valoarea punctului de pensie este raportata la salariul mediu pe economie, care este prevazut sa creasca anul viitor, conform proiectului de buget", a declarat premierul Tariceanu.
  • Bonificatie pentru plata in avans a obligatiilor bugetare datorate de contribuabili
  • O alta masura importanta aprobata de Guvern stabileste acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor bugetare datorate pentru contribuabilii care isi platesc taxele cu cel putin 10 zile inainte de termenul de plata prevazut de reglementarile legale in vigoare.
  • Modificarea codului fiscal
  • Guvernul a aprobat un set de modificari ale Codului Fiscal, concentrate pe patru directii de actiune. Aceste directii vizeaza:
  1. introducerea unor masuri speciale de stimulare fiscala pentru activitatile de cercetare – dezvoltare.
  2. transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor sub forma de dobanzi la depozitele la termen si la instrumentele de economisire, incepand cu 1 ianuarie 2009. "Aceasta masura a rezultat ca urmare a consultarilor pe care le-am avut cu BNR si cu Asociatia Bancilor, pentru a stimula economisirea", a declarat premierul Tariceanu.
  3. aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5% , pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. seful Executivului a precizat ca aceasta masura se aplica pentru:
    • Livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, precum si cele destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap

    • Livrarea de locuinte care au o suprafata construita de maximum 120 metri patrati si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de familie

    • Ultima categorie de cladiri care beneficiaza de TVA redus sunt cele livrate catre primarii ca locuinte sociale

  4. Scutirea de impozit pe dividendele reinvestite. Masura are ca scop sa pastreze si sa creeze noi locuri de munca.
  • Majorarea capitalului CEC
  • Capitalul social al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost majorat cu 900 milioane lei, printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata astazi, a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Potrivit sefului Executivului, majorarea va fi operata in doua etape:  "In primul trimestru al anului viitor vom opera o majorare cu 450 de milioane lei, urmand ca, pana la sfarsitul anului sa facem o noua majorare de capital cu 450 de milioane de lei".
  • Sustinerea industriei auto din Romania
  • Guvernul a aprobat, de asemenea, un set de trei masuri destinate sustinerii industriei auto din Romania si protejarea locurilor de munca din acest domeniu, a declarat premierul Tariceanu. "Pastrarea locurilor de munca este prioritatea Guvernului. Riscam sa ne confruntam cu o serioasa problema de ordin social, in absenta acestor masuri", a afirmat premierul.
  • Seful Executivului a anuntat ca a fost suspendata plata taxei pe poluare pentru autovehiculele inmatriculate noi, care nu depasesc 2000 cmc, incepand cu 1 decembrie 2008, pana la 31 decembrie 2009. Ordonanta de Urgenta va fi publicata in Monitorul Oficial in momentul in care Comisia Europeana va raspunde scrisorii trimise de Guvern, a precizat premierul Tariceanu, adaugand ca „din consultarile preliminare rezulta faptul ca nu va exista o obiectie a CE pe acest subiect".
  • A doua masura referitoare la industria auto vizeaza redistribuirea rapida a cotei ramase neconsumate in cadrul Programului de reinnoire a parcului auto, sarcina care revine Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a aratat premierul.
    Guvernul a decis de asemenea ca Programul de reinnoire a parcului auto sa continue si anul viitor, cand numarul automobilelor incluse in Program va fi de 60.000. Premierul a precizat ca autoritatile vor face demersurile necesare astfel incat acest program sa devina operational de la 1 ianuarie 2009.
  • Societatea Oltchim
  • Primul-ministru a mai anuntat ca o alta decizie luata de Guvern se refera la procesul de privatizare al Societatii Oltchim. „Punem procesul de privatizare al Oltchim in stand-by. Nu este o piata care permite realizarea acestui proces. Vrem ca acest proces sa se desfasoare in bune conditii pentru a garanta pastrarea locurilor de munca", a afirmat premierul Tariceanu.
  • Seful Executivului a aratat, de asemenea, ca vor fi identificate, prin consultare cu Comisia Europeana, modalitati de sprijin pentru ca Oltchim sa-si poata continua activitatea.
  • Grupul de lucru Guvern-BNR-mediul bancar
  • Tot miercuri Executivul a decis constituirea unui grup de lucru format din reprezentanti ai Guvernului, ai mediului bancar si ai Bancii Nationale a Romaniei. Aceste grup de lucru va pune la punct un Master Plan care va cuprinde masuri privind functionarea cat mai buna a sistemului bancar, in contextul programului de masuri de crestere economica si locuri de munca.
  • „Mandatul acestui grup de lucru este de a identifica solutiile optime, in cadrul actualei situatii de criza economica mondiala, pentru deblocarea sistemului bancar, pentru gasirea de solutii potrivite pentru gasirea de lichiditati la nivelul sistemului bancar", a adaugat primul-ministru.