Comitetul de politica monetara al Bancii Nationale a Japoniei (BoF) a inceput joi dimineata o reuniune care se va intinde pe doua zile, la finalul careia cel mai probabil va decide sa lase dobanda cheie nemodificata (0,30%).

O crestere a dobanzii cheie nu poate fi avuta in vedere din cauza deteriorarii situatiei economice din Japonia, iar o coborare ar insemna practic revenirea la nivelul 0 al dobanzii, un scenariu pe care guvernatorul Masaaki Shirakawa il evita din rasputeri.

Avand o marja ingusta de manevra pe rata dobanzii, BoF a luat alte masuri pentru a inlatura tensiunile de pe piata creditului. A decis in ultimele saptamani sa remunereze mai bine rezervele minime obligatorii ale bancilor, a largit lista activelor pe care le accepta drept garantii pentru creditele pe termen scurt si a marit lichiditatea din sistemul bancar.

Problemele din economia nipona vin pe fondul franarii puternice a investitiilor si a exporturilor, principalele piete pe care japonezii isi vindeau produsele fiind blocate sau in recesiune. BoF isi va anunta decizia de politica monetara vineri intre orele 03:00 si 05:00 GMT.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.